Zaans Museum worstelt zich digitaal door de crisis

Foto: Zaans Museum

Het Zaans Museum zag het afgelopen coronajaar het aantal bezoekers kelderen met 75.000 ten opzichte van vorig jaar, ofwel met 60 procent. Een lichtpuntje is het online bezoek: liefhebbers weten het museum bij de Zaanse Schans op afstand goed te vinden.

Hoe anders was dat vorig jaar, toen met trots gemeld kon worden dat voor de eerste keer de grens van 200.000 bezoekers was overschreden. Het afgelopen jaar ging het Zaans Museum maandenlang noodgedwongen op slot, mocht een tijd weer beperkt open en is nu opnieuw dicht vanwege de zwaarste lockdown die er tot nu toe is geweest. Die duurt in elk geval tot en met 19 januari. Door financiële steun van de gemeente, het Rijk, het Mondriaan Fonds en het Kickstart Cultuurfonds konden gedwongen ontslagen tot nu toe worden voorkomen. Wel is ervoor gekozen om niet alle vacatures in te vullen bij vertrekkende medewerkers. Dat geldt niet voor de indiensttredig van de nieuwe directeur, Nikola Eltink.

Online dependance

Het Thuismuseum dat het Zaans Museum al in maart opende tijdens de eerste lockdown light is een schot in de roos. Daar worden knutselworkshops gegeven, workshops gegeven voor kinderen en voor volwassenen en kijkjes achter de schermen en vlogs en verhalen over de collectie gedeeld. De online dependance werd geopend door burgemeester Jan Hamming

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen