Kickstart Cultuurfonds deelt ook uit in de Zaanstreek

Foto: Pixabay

Het Kickstart Cultuurfonds biedt ook in de Zaanstreek financiële ondersteuning aan een theater (De KunstGreep in Oostzaan) en musea en producenten van professionele podiumkunsten in Zaanstad om aanpassingen uit te voeren zodat kan worden voldaan aan de eisen van de anderhalvemetersamenleving.

De bijdragen zijn erop gericht om een zo groot mogelijk publiek weer live in aanraking te brengen met kunst en erfgoed. Het fonds adviseert de ontvangers om de donatie te reserveren tot een moment waarop het in de aanvraag beschreven project kan worden uitgevoerd: als dat betekent dat het geld ‘doorschuift’ naar het voorjaar of zelfs de tweede helft van 2021 is dat akkoord – mits het niet anders kan. Het doel is de deuren open kunnen, producties weer uitgevoerd kunnen worden en het publiek weer fysiek in aanraking komt met kunst en cultuur. Het Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk fonds met een donatiebudget van circa zestien miljoen euro. Tussen 15 juli en 2 oktober kwamen er 615 aanvragen binnen, waarvan er 418 gehonoreerd zijn.

Musea

In Zaanstad vielen het Zaans Museum, het nieuwe Molenmuseum en Museum Zaanse Tijd met hun neus in de boter. De Zaansche Molen krijgt 18.500 euro voor het aanpassen van het gloednieuwe museum op de Zaanse Schans. Het gaat dan om aanpassingen in het gebouw zoals het plaatsen van schermen, het aanbrengen van routing en extra hygiënemaatregelen. Daarnaast wordt de website aangepast zodat tickets online en in tijdsloten gekocht kunnen worden. Om alles in goede banen te leiden worden er bovendien extra publieksbegeleiders ingehuurd.

De Stichting Museum van het Nederlandse Uurwerk mag 32.022 euro bijschrijven. Ook in het zeventiende eeuwse pand van het uurwerkmuseum op de Schans moeten maatregelen worden genomen om bezoekers veilig te kunnen ontvangen. Het kassasysteem wordt aangepast, in de nieuwe uitgang wordt een tourniquet geplaatst en de molenaarstrap wordt vervangen door twee spiltrappen. Om te zorgen dat bezoekers zich aan de afstandsregels en looprichting houden, wordt in verband met de kleine bezetting een camerasysteem geplaatst.

De Stichting Zaans Museum krijgt 28.380 euro voor het aanpassen van de entree van het Czaar Peterhuisje. Hiermee kan de in- en uitstroom van bezoekers worden verbeterd, waardoor meer mensen het museum kunnen bezoeken. Het gaat om het aanpassen van de kassa- en computerapparatuur en van de luchtbehandeling. Daarnaast betreft het audioversterkers voor de conservator, waarmee op afstand verhalen kunnen worden verteld.

Producenten

Wat producenten van professionele podiumkunsten betreft mogen Stichting De Wereldband in West-Knollendam en Stichting De Werelddansfabriek in Zaandam steun tegemoet zien. De eerste ontvangt 44.978 euro voor het aanpassen van de variétévoorstelling Häppy Hour aan de coronamaatregelen. Het gaat om een aantal nieuwe elementen in de show en extra repetities om de interactie met het publiek coronaproof te maken. Daarnaast wordt het tekort bij de financiering van deze voorstelling wegens de beperkte zaalbezetting aangevuld. De voorstelling wordt 46 keer gespeeld van oktober tot en met december dit jaar.

De Werelddansfabriek is geholpen met 45.000 euro voor het maken en betalen van de coronaproof voorstelling Spijkers III van Joost Spijkers. Er wordt met een veel kleinere bezetting dan normaal gespeeld en met een minimaal decor. In totaal wordt de voorstelling 34 keer gespeeld van december dit jaar tot en met mei 2021.

KunstGreep

De KunstGreep krijgt 8000 euro om de zaalcapaciteit te kunnen vergroten. De tribune wordt vervangen door flexibele stoelen en tafeltjes en het werkstation voor de technici wordt verplaatst. Daarnaast worden hygiënemaatregelen genomen en wordt de routing aangepast.

Het Kickstart Cultuurfonds is een gezamenlijk initiatief van de BankGiro Loterij, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van den Ende Foundation. De Stichting Droom en Daad, Ammodo, het Fonds 21, het Zadelhoff Fonds / Zadelhof Cultuur Fonds / de Stichting Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, het Fonds 1818, de Stichting Zabawas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij het initiatief aangesloten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen