Gemeente wil 549.000 euro in culturele sector steken

Foto: Google Street View

Het college trekt in totaal 549.000 euro uit voor een maatwerk steunpakket voor de culturele sector. Bij het Rijk wordt daarvoor een aanvullende 371.000 euro gevraagd. Het college wil zowel de basisinfrastructuur als de kleinere instellingen redden.

Het Rijk stelt alleen geld beschikbaar als gemeenten ook zelf een steentje bijdragen en nu de uitbundige viering in 2021 van de 150ste verjaardag van het bezoek van de Franse schilder Claude Monet aan de Zaanstreek is afgelast zit er ruimte in de cultuurbegroting. Tot de culturele basisinfrastructuur behoren onder andere de bibliotheek, het Zaantheater, Filmthater De Fabriek, FluXus, Theatermijn en de Groote Weiver. Het Rijk zet zich in voor het behoud van zogenoemde vitale organisaties met een regionale functie en dat zijn hier het Zaantheater, het Zaans Museum en De Fabriek. Die komen daarom in aanmerking voor aanvullende steun. De deadline voor het aanvragen van het geld is 10 juli.

Forse verliezen

Het college wil het theater, het museum, het filmtheater en De Groote Weiver in Wormerveer financieel steunen omdat zij forse verliezen lijden sinds de coronamaatregelen van kracht werden. Door de beperkingen van de anderhalvemetersamenleving draaien deze instellingen – ook na de versoepelingen van 1 juli – minder omzet dan gebruikelijk omdat ze veel minder bezoekers tegelijk mogen binnenlaten. De overige instellingen die behoren tot de basisinfrastructuur hebben aangegeven relatief weinig schade te hebben geleden of zijn zelf in staat om de schade op te vangen. In het maatwerksteunpakket gaat 399.00 euro zitten.

Subsidieregeling

Daarnaast wil het college 150.000 euro besteden aan een subsidieregeling voor de kleinere instellingen en de amateurverenigingen, vanwege hun belangrijke verbindende factor in de Zaanse samenleving. Een voorwaarde om daarvoor in aanmerking te komen is dat er aantoonbare coronaschade geleden is. Het college vindt deze instellingen en verenigingen waardevol omdat ze fungeren als ontmoetingsplek voor vrijwilligers en inwoners met verschillende achtergronden. ‘Voorkomen moet worden dat dit netwerk verdwijnt door de coronacrisis’, zegt wethouder van Cultuur Annette Baerveldt.

Werkgelegenheid

‘Uit een inventarisatie van de cultuursector blijkt dat een aantal Zaanse instellingen in acute financiĆ«le nood zit. Het college stelt voor om extra steun te verlenen omdat er anders culturele instellingen verdwijnen die cruciaal zijn voor onze gemeente. Deze organisaties zorgen er niet alleen voor dat er voldoende cultuuraanbod is voor onze inwoners, maar genereren ook veel werkgelegenheid. Denk aan werk voor de makers, toeleveringsbedrijven, de creatieve sector, horeca en het toerisme,’ aldus de wethouder.

De gemeenteraad buigt zich na de zomer over dit raadsvoorstel. Voor het Rijk is het collegebesluit voldoende om de steunaanvragen in behandeling te kunnen nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen