Hemmes Groep op zoek naar een miljoen voor herbouw Zaadzaaijer

Foto: Google Earth

De Hemmes Groep kan actief op zoek gaan naar geldschieters om de bouw van molen de Zaadzaaijer op het schiereiland in de Zaan bij Het Kalf mogelijk te maken, zo laat de gemeente weten. Die zoektocht was al gestart, nadat de raad besloot om in totaal 370.000 euro te steken in het plan, waarvan twee ton in 2021 en 2022 naar de initiatiefnemers gaat. De bouw van de molen kost 1,2 miljoen.

De bouw van de eerste van drie geplande molens op de Hemmes betekent een grote stap in de ontwikkling van het zwaar vervuilde terrein, waar te midden van (zware) industrie een ecologisch woonwijkje moet komen. De Hemmes Groep moet zelf fondsen werven om het resterende bedrag voor de bouw van de molen bij elkaar te krijgen. Wethouder Wessel Breunesse spreekt in de meest recente gemeentelijke nieuwsbrief van ‘een mooie stap om dit historische stukje van Zaanstad te ontwikkelen’. De Zaadzaaijer die wordt ingezet voor het opwekken van energie moet als aanjager voor de uiteindelijke woningbouwontwikkeling gaan funderen. Dat laatste duurt nog wel even, maar begonnen wordt met een aantal Tiny Houses.

Herbouw historische Zaadzaaijer

De herbouw van een authentieke molen op zijn originele plekmoet gebeuren onder leiding van bouwmeester Bart Nieuwenhuis. Na de oplevering worden de molen en de molenschuur benut voor ambachtelijke en creatieve werkplaatsen, terwijl de molen daar de energie voor levert. Het project staat al jaren in de steigers, maar stuitte steeds weer op hindernissen vanwege de omgeving, de verontreiniging en een versnipperd grondbezit. Nu lijkt er dan toch schot in te komen in de eerste fase – mits er een miljoen euro bij elkaar wordt gebracht. Daar is nu door de gemeente nog eens de aandacht op gevestigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen