AZC in UWV-gebouw niet meer mogelijk: andere plannen

dec 12 2020, 10:50 Actueel
screenshot 20201212 104340
Er zijn 'vergevorderde plannen' voor de invulling van het voormalige UWV-gebouw aan het Rustenburg in Zaandam, die het gebruik ervan voor de tijdelijke opvang van asielzoekers onmogelijk maakt. En was eerder sprake van een AZC in het pand, maar toen trok het COA de vraag voor opvang in Zaanstad weer in. Nu is er echter opnieuw een urgent probleem, zo heeft het Rijk laten weten.
Het college komt maandag met een brief over de laatste stand van zaken, beloofde burgemeester Jan Hamming donderdagavond na vragen van fractievoorzitter Romkje Mathkor van GroenLinks. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vroeg als gevolg van het nijpende ruimtegebrek voor de huisvesting van statushouders en asielzoekers eerder dit najaar toestemming aan het college voor het onderbrengen van een groep nieuwkomers in één van de evenementenhallen van Taets op het Hembrugterrein, maar dat verzoek werd niet ingewilligd .

Gepasseerd station

GroenLinks vindt dat Zaanstad wel een helpende hand zou moeten bieden: 'Zoals u weet heeft Zaanstad in 2015 op een fantastische wijze vluchtelingen opgevangen. Opvang waarbij ook veel vrijwilligers betrokken waren. Ook is er destijds sprake geweest van opvang in het voormalige UWV-gebouw, dat voor zover wij weten nog steeds leegstaat,' aldus Mathkor. De plannen van destijds even uit een la trekken is echter een gepasseerd station, zo bleek uit de antwoorden van Hamming. Of er al met het COA gesproken is over een al dan niet tijdelijke opvang op een andere locatie in Zaanstad moet dus komende week duidelijk worden. Welke bestemming het grote kantoorpand aan het Rustenburg krijgt is nog onduidelijk. Het is geen gemeentelijk bezit.