Geen asielzoekers in voormalig gebouw UWV

Foto: Google Street View

Er komen definitief geen asielzoekers in het voormalige UWV-gebouw in het centrum van Zaandam. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers brengt het aantal plekken voor asielzoekers drastisch terug en heeft geen behoefte meer aan Saendenborch. Ook de procesopvanglocatie aan de Rijshoutweg sluit na afloop van het huurcontract op 31 augustus definitief de deuren.

Wethouder Rita Visscher (ChristenUnie, Integratie) belooft de raad zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de kosten die de gemeente tot nu toe heeft gemaakt ten behoeve van het toegezegde azc. Er werd vorig jaar voor het zomerreces van de gemeenteraad een aantal keren over vergaderd en er was een informatieavond voor omwonenden. Daar bleek niet iedereen even positief over het plan als het gemeentebestuur, wat achteraf dus tot onnodige onrust en zorgen heeft geleid.

Opmerkelijk

Die maatschappelijke kosten zullen bij het COA niet in rekening kunnen worden gebracht. Het is daarom des te opmerkelijker dat de organisatie in het persbericht over de sluiting – en in het geval van Zaanstad afblazen – van 45 ‘locaties’ en het terugbrengen van het aantal bewoners op 18 ‘locaties’ opgewekt laat weten dat ‘het zou kunnen dat we elkaar opnieuw hard nodig hebben als het aantal asielzoekers onverwacht weer toeneemt.’ Wij vragen, u draait?

Het heeft geruime tijd geduurd voor de gemeente een geschikte plek voor de opvang van 500 mensen gevonden had en het ligt niet in de rede dat het gebouw in het centrum van Zaandam nu voor onbepaalde tijd vrij wordt gehouden voor een hernieuwde aanvraag van het COA, mocht die er ooit komen. Zaanstad zal nu zo snel mogelijk een andere bestemming voor het prominente pand willen zoeken.

Communicatie

Bovendien wekt de woordkeus van de wethouder in haar brief aan de raad waarin zij het besluit van het COA meedeelt, de indruk dat ook zij het nieuws via het persbericht heeft moeten vernemen. Hoewel het COA in dat al eerder aangehaalde epistel ook schrijft ’oog te houden voor de inspanningen van omwonenden en andere betrokkenen’, onder wie toch ook de portefeuillehoudster van Zaanstad. Het wordt interessant om te zien hoe de lokale politiek zich op een nieuwe vraag van het COA gaat voorbereiden – of zich ertegen gaat wapenen. Een tentenkamp in een park lijkt immers niet voor herhaling vatbaar.

De reden voor de afschaling van het aantal plekken is dat er momenteel 22.800 asielzoekers en vergunninghouders in de centrale opvang zitten, terwijl er plaats is voor 48.700 mensen. In verband met de lagere instroom hebben tussen de zomer van 2016 en eind maart dit jaar al 1100 mensen hun baan bij het COA zien verdwijnen. Daar zullen nu nog zo’n 550 bijkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen