Buren Essalam Moskee naar Raad van State bij instemming met bouwplan

In het midden de nieuwbouw, rechts de tafeltennisclub en links vier woningen.
In het midden de nieuwbouw, rechts de tafeltennisclub en links vier woningen.
Foto: Essalam Moskee

Het bestuur van de Zaandamse Essalam Moskee en de omwonenden staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de grotere nieuwbouw. Daar waar de moskee het gevoel heeft de buurt nadrukkelijk te hebben betrokken bij de plannen, vragen de bewoners zich af waar dat op gebaseerd is. Zij kregen een kant-en-klaar plan voorgeschoteld waar niet meer over te praten viel.

Souleiman Amallah beantwoordde namens de moskee afgelopen dinsdagavond vragen van raadsleden over de gang van zaken rond de nieuwbouw aan de Madagaskar, waar het college groen licht voor wil geven. Maar komt dat er dan stappen de omwonenden naar de Raad van State, zo lieten zij strijdbaar weten. Ze vrezen een grotere parkeeroverlast en meer lawaai door het vergrote gebedshuis, waar straks 190 mensen tegelijkertijd terechtkunnen. Volgens de moskee zijn dat alleen bezoekers uit Zaandam, maar daar hebben de bewoners hun twijfels bij. Ook mensen die hier werken maken van de gebedsruimtes gebruik, claimen zij. En die mensen pakken de auto.

Geen probleem meer

Parkeren is volgens Amallah geen probleem meer sinds de moskee de touwtjes heeft aangetrokken en daar toezicht op houdt. Met de naastgelegen tafeltennisvereniging is schriftelijk overeengekomen dat er de komende 20 jaar zestien parkeerplekken worden gereserveerd voor moskeebezoekers en er is een gentlemen’s agreement voor nog eens zestien plekken tijdens piekmomenten, zoals islamitische feesten.

Andere beleving

Bewoonster Marije Baten ziet dat anders, zo liet ze dinsdag weten: in de loop der jaren is het aantal bezoekers enorm gegroeid en gemiddeld staan er 73 auto’s tijdens het vrijdaggebed. Er zijn een paar keer tellingen gehouden en het hoogste aantal auto’s was 99. ‘We zien wel dat er mensen staan om bezoekers ervan te weerhouden om overal en nergens te parkeren, maar dat lukt niet altijd.’ Controles door handhaving zeggen volgens haar niets: dat zijn momentopnames en daarbij staan de BOA’s duidelijk zichtbaar midden op de Madagaskar. Er is bovendien veel meer tegenstand dan de enkeling die het moskeebestuur aandraagt.

Het Offerfeest trok vorig jaar volgens Baten 275 bezoekers, hoewel die volgens het bestuur van de Esslam Moskee noch in het huidige gebouw noch in de nieuwbouw passen. Het ‘rustige wijkje met veel speelplaatsen en een mooie groenstrook’ voorziet dat ht met het woongenot gedaaan zal zijn wanneer de plannen doorgaan. Naaste buur Yusuf Ozkan krijgt dan een ‘enorm gebouw’ voor de deur. ‘De moskee wil alleen maar zijn eigen zin krijgen en de wensen van de bewoners zijn onbelangrijk,’ zei hij verbitterd. Hij heeft nu al last van de moskee: ‘Als ik buiten zit met mijn vrouw op ons eigen terrein is een korte broek al problematisch.’ Hij was duidelijk: komr de geplande nieuwbouw er, dan zet hij zijn huis te koop.

Gettovorming

Zijn wat duistere opmerking over ‘gettovorming in de wijk’ kreeg verduidelijking na een vraag van Marc Wit (CDA): als de huidige bewoners de wijk de rug toekeren dan zullen er volgens hem alleen mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond voor in de plaats komen. De bevolkingsgroepen zijn in de visie van Ozkan nu evenredig vertegenwoordigd en hij vreest een verstoring van die balans. ‘D wijk kan gewoon geen grotere moskee aan,’ vatte Ebru Bozkurt alle bezwaren samen. Zij is gestopt met klagen over overlast, maar dat wil niet zeggen dat de overlast die er nu ook al is gestopt is. In haar visie heeft de moskee de zaak volkomen verkeerd aangevlogen: zo is in het verkeerde keelgat geschoten dat wie niet kwam opdagen op een door Essalam georganiseerde bijeenkomst automatisch als voorstander van het project werd meegeteld.

Compromis enige uitweg

Een nieuwe moskee bouwen binnen de huidige contouren is een alternatief dat op minder bezwaren van de buurt zou stuiten, al blijft ook in dat geval parkeren ‘een angeltje’. Zou de buurt wel akkoord zijn gegaan met het bouwplan als die er meer bij betrokken zou zijn geweest, wilde Sebnem Pancar namens Denk weten. ‘Tegen het pand hadden we niet anders aangekeken, maar we hadden de plannen samen vorm kunnen geven. We hadden naar een compromis kunnen streven,’ luidde het antwoord van Baten. Het is nu aan de gemeenteraad om te oordelen of de Raad van State deze knoop mag gaan doorhakken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen