Nieuwbouw Essalam Moskee opnieuw in gemeenteraad

Still uit de video van de Essalam Moskee.
Still uit de video van de Essalam Moskee.
Foto: Facebook / Essalam Moskee

Hoewel er geen draagvlak voor is bij de direct omwonenden is het college akkoord met de nieuwbouw van de Essalam Moskee aan Madagaskar 17 in Zaandam. De gevolgen die het initiatief voor de omgeving heeft zijn ‘aanvaardbaar’, aldus een document dat naar de gemeenteraad is gegaan.

Het gaat volgens het dagelijks bestuur om ‘een complex besluit,’ maar de aanvraag past binnen het gemeentelijk beleid en is in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. De nieuwbouw wordt ruim twee keer zo groot als de huidige moskee die er sinds 1998 staat. De ruimtelijke kwaliteit gaat erop vooruit en de twee bomen die ervoor moeten wijken zijn geen waardevolle exemplaren. Bovendien wordt een herplantplicht opgelegd. Over de nieuwbouw wordt al sinds augustus 2013 gepraat.

Nieuwe procedure

In mei 2016 werd een vergunning aangevraagd die in maart 2018 gaf het college groen licht, maar de procedure moest op gezag van een raadsmeerderheid worden overgedaan. Nu is een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist. De zienswijzen die omwonenden eerder indienden tegen het bouwplan hadden met name betrekking op de vraag of een moskee van deze omvang nog passend is in een woonomgeving, op de toenemende parkeerdruk, op geluidsoverlast door spelende kinderen en op de noodzaak voor de uitbreiding. Die aspecten zijn vervolgens opnieuw beoordeeld. Zo is op een aantal momenten tijdens de ramadan en tijdens het vrijdaggebed door de gemeente gekeken hoe de parkeersituatie was. Binnen de nieuwe procedure is opnieuw gelegenheid tot het indienen van zienswijzen.

Aanpassingen

Mediation tussen het moskeebestuur en omwonenden heeft in de loop van 2018 en 2019 niet geleid tot overeenstemming. Er zijn volgens de mediator die door de gemeente was ingeschakeld wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld parkeren en geluid, maar die zijn niet op papier gezet. Na afloop van het traject heeft het moskeebestuur wel twee veranderingen doorgegeven in de aanvraag. De alleen schuin te openen ramen op de verdieping krijgen aan de oostkant ondoorzichtig glas ter bescherming van de privacy van de bewoners van de naastgelegen woningen en er komt een schutting tussen het perceel van de moskee en deze huizen. Voordat de moskee deze erfafscheiding plaatst vindt nog overleg met de omwonenden plaats.

De moskee ligt ingeklemd tussen woningen en het pand van de tafeltennisvereniging.

Veranderingen ten opzichte van de plannen die eerder op tafel lagen zijn onder meer dat geen beroep meer wordt gedaan op de afkoop van de aanleg van vijf parkeerplaatsen op eigen terrein en dat aan de omgevingsvergunning de voorwaarde wordt verbonden dat het aantal zitplaatsen, waarop het aantal parkeerplaatsen is berekend, niet wordt uitgebreid. Er is schriftelijk vastgelegd dat voor in elk geval twintig jaar gebruik gemaakt kan worden van de parkeerplaatsen op het parkeerterrein van de naastgelegen tafeltennisvereniging ZTTC. Dit parkeerterrein biedt ruimte aan ongeveer zestien parkeerplaatsen en wordt beschouwd als parkeren op eigen terrein.

Negen extra plekken

Volgens de aanvraag neemt het aantal bezoekers dat gelijktijdig van de moskee gebruik zal gaan maken toe van 100 naar 190 en daarop is de parkeerbehoefte van het nieuwe gebouw gebaseerd. De parkeernorm voor de religiefunctie is 0,1 parkeerplaats per zitplaats en omdat er 90 plekken bijkomen in de Vijfhoek zijn er dus negen extra parkeerplaatsen nodig. Dat vraagstuk is nu opgelost door de deal met ZTTC en de boogschuttersvereniging. Op het terrein van de moskee wordt een fietsenstalling gerealiseerd en het moskeebestuur gaat het gebruik van de fiets stimuleren.

De financiering van de nieuwbouw van de moskee komt tot stand via fondsenwerving. Bij toetsing aan de Wet Bibob zijn geen signalen naar voren gekomen die een belemmering vormen voor het verlenen van de omgevingsvergunning, aldus het college.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen