Digitale raadsvergaderingen mogelijk tot 1 maart

Wethouder Gerard Slegers in beeld, met onderin een deel van de overige deelnemers.
Wethouder Gerard Slegers in beeld, met onderin een deel van de overige deelnemers.
Foto: Gemeente Zaanstad

De tijdelijke wet die digitale raadsvergaderingen mogelijk maakt wordt opnieuw verlengd tot 1 maart volgend jaar.  De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming ging op 9 april dit jaar in en is al twee keer eerder verlengd.

‘De ontwikkelingen ten aanzien van het coronavirus maken dat er voldoende aanleiding is om de wet thans opnieuw te verlengen,’ schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een toelichting. Met de huidige besmettingscijfers kan onderbouwd worden dat de gezondheidssituatie daarom vraagt.’ De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging en de Vereniging van Griffiers deden een dringend beroep op de minister voor een nieuwe verlenging.

Storingen

In Zaanstad wordt zowel digitaal als fysiek vergaderd: de voorbereidingen van stemmingen in de raad gaan digitaal en de raadsvergaderingen vinden in het stadhuis plaats. Technische storingen maken in het eerste geval bijdragen van raadsleden soms onverstaanbaar, wat het democratisch proces niet ten goede komt. Afgelopen dinsdag werd kijkers voorgehouden dat ze de – bijzonder lange – agenda van de begrotingsbehandeling konden inzien om de volgorde van de onderwerpen te bekijken, om zo het debat wat overzichtelijker voor zichzelf te maken. Die lijst bleek echter alleen beschikbaar voor mensen met de mogelijkheid om in te loggen in het systeem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen