Winkeliers zien algemeen gebruik van hun toiletten niet zitten

Foto: Max Pixel

Winkeliers hebben ‘niet positief’ gereageerd op de vraag van de Stichting Binnenstad Management of zij bereid zijn om hun toiletten beschikbaar te stellen voor publiek met hoge nood, eventueel tegen vergoeding. De opening van de toiletvoorziening bij de Hempont kan een feit worden zodra de nutsvoorzieningen zijn aangesloten.

De wc’s in de winkels zijn veelal niet gemakkelijk toegankelijk en worden vaak ook gebruikt voor opslag, is te lezen in een gemeentelijke inventarisatie van de beschikbaarheid van openbare toiletten die werd gemaakt op verzoek van Democratisch Zaanstad. Toiletten in de horeca zijn doorgaans wel beschikbaar voor bezoekers – althans in tijden zonder coronamaatregelen. In het voorjaar van 2019 is door de gemeente een oproep gedaan aan beheerders van openbaar toegankelijke gebouwen om hun toiletten aan te melden bij de app Hoge Nood. Ook zijn de Sociale Wijkteams en buurthuizen aangeschreven.

Buurtvoorzieningen

Buurthuizen bieden nu eveneens de mogelijkheid om het toilet te bezoeken en ook de accommodaties van de Sociale Wijkteams zijn over het algemeen beschikbaar. Alle stations beschikken over een toilet, waar meestal 0,50 euro per bezoek moet worden afgerekend. Het college heeft de NS gevraagd om alle Zaanse stations aan te melden bij de app Hoge Nood en blijft dat ook doen bij andere beheerders van openbaar toegankelijke toiletten. Via Hoge Nood kunnen mensen zien waar zich toiletvoorzieningen bevinden.

Ook toont de applicatie welke voorzieningen aanwezig zijn, zoals de toegankelijkheid voor mindervaliden en mogelijkheden voor babyverzorging en of het toiletgebruik gratis is. Soms is er een verplichting tot het afnemen van een consumptie of moet er voor het gebruik betaald worden. Het voordeel voor de ondernemers die zich aanmelden bij de app is een grotere naamsbekendheid en mogelijk meer klandizie. Volgens de afdeling Economische Zaken kijken ondernemers echter voornamelijk naar de gemeente waar het gaat om het realiseren van openbare voorzieningen en blijven ze daarom achter.

Winkelgebieden

Uit de inventarisatie blijkt dat de meeste winkelgebieden beschikken over minimaal één toiletvoorziening. ‘Met name voor de gebieden met een korte verblijfsduur lijkt de dekkingsgraad, gebaseerd op de 500-meternorm, redelijk te worden gehaald.’ De winkelgebieden Zaandam Centrum, Wormerveer en Krommenie lenen zich voor een langer verblijf en daar zou een (extra) toiletvoorziening wel een kwaliteitsimpuls kunnen opleveren, aldus de inventarisatie.

Krommenie en Wormerveer

In overleg met de wijkmanagers zijn de winkelgebieden onder de loep genomen en is gekeken naar gebieden waar mensen elkaar langer ontmoeten en waar nu een wc ontbreekt. Verwacht wordt dat een openbaar toilet een toegevoegde waarde kan hebben op het Kerkplein in Krommenie, waar nu een openbaar urinoir is waar regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Om ook vrouwen en mindervaliden die gelegenheid te bieden zou het urinoir moeten worden vervangen, te meer daar de winkeliersvereniging Doka graag zou zien dat het Kerkplein wordt getransformeerd in een verblijfsgebied met een terrasje. De Zaanbocht in Wormerveer is ook zo’n plek: een levendig verblijfsgebied met terrasjes en winkels en een pleisterplaats voor de pleziervaart. In het centrum van Zaandam wordt te zijner tijd een nieuwe openbare toiletvoorziening in de Rozenhof verwacht.

Westerkoog en Kogerveld

Voor de herontwikkelingsplannen voor het winkelcentrum in Westerkoog wordt onderzocht of daar een openbaar toilet kan worden gerealiseerd en ook bij de gebiedsontwikkelingen in Kogerveld wordt onderzocht of er ontmoetingsplekken zullen komen waar een openbaar toilet niet mag ontbreken. In deze omgeving beschikt in ieder geval het station Kogerveld over een toilet.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen