Meer dan 8000 coronagevallen erbij; combi met griep grote zorg

Foto: Pixabay / Joseph Mucira

Tussen vrijdagmorgen en vanochtend zijn landelijk 8141 nieuwe coronagevallen geregistreerd, opnieuw een dagrecord. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uiteindelijk 7989 positieve tests, na een eerdere melding van 7997. In Zaanstad steeg het aantal bekende besmettingen met 33, na een alarmerende 111 in de voorafgaande 24 uur.

In de afgelopen zeven dagen zijn in ons land meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 28. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdag- en vrijdagochtend waren achttien doden door corona gemeld.

Ziekenhuizen

De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen. In totaal behandelen ze nu 1568 patiënten met Covid-19, vijftien meer dan gisteren. Van die patiënten liggen er 352 op de Intensive Cares, een stijging van zeven ten opzichte van de dag ervoor. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding heeft ook laten weten dat in die tijd 24 patiënten zijn overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. Inmiddels komen ook Duitse ziekenhuizen weer in beeld voor Nederlandse coronapatiënten.

Griep

De griepgolf die we deze winter kunnen verwachten zal de druk op ziekenhuizen verder opvoeren, zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. ‘Mensen met griep, maar ook andere luchtwegvirussen, hebben klachten die overlappen met de symptomen van Covid-19. Zelfs een milde griepgolf gaat dus tot extra werk leiden.’ Patiënten met griepverschijnselen die een ziekenhuis binnenkomen, bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp of verloskunde, moeten in isolatie worden geholpen. Vaak krijgen patiënten ook een test om te kijken of ze het griepvirus, influenza, onder de leden hebben.

Gevaarlijke combi

Zowel op het aantal beschikbare isolatieruimtes als de testcapaciteit van ziekenhuizen wordt al een groot beslag gelegd door corona. Iedere instelling is volgens Voss  bezig om zich voor te bereiden op een griepgolf. In het CWZ ziekenhuis in Nijmegen, waar hij werkt als arts-microbioloog wordt daarom binnenkort begonnen met het testen van mensen op corona en griep tegelijk. Ziekenhuizen maken zich ook zorgen om de ernst van de combinatie corona en griep. ‘We verwachten dat het krijgen van corona en de griep nog ernstiger zieke patiënten zal geven,’ aldus een woordvoerder van het Amsterdam UMC. ‘En dit terwijl onze capaciteit al onder druk staat, we schalen de reguliere zorg al af.’

Griepprik

Het ziekenhuis hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich dit jaar laten inenten tegen griep. Er zijn extra vaccins ingekocht voor medewerkers en de griepcampagne die mensen moet aanzetten tot vaccineren duurt langer. Ook Voss hoopt dat gemiddeld meer mensen zich dit jaar willen laten vaccineren. Maar los van de vaccinatiegraad wordt volgens hem verwacht dat het een relatief mild griepseizoen zal worden. ‘Wat we ook al hebben gezien tijdens de afgelopen winter op het zuidelijk halfrond, is dat er relatief minder luchtwegvirussen rondgaan dan gewoonlijk. Vanwege de coronamaatregelen houden mensen bijvoorbeeld veel meer afstand dan normaal, waardoor ook het griepvirus zich minder makkelijk verspreidt.’ Hoe mild ook, de ziekenhuizen zetten zich wel schrap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen