Meer dan 100 nieuwe coronagevallen in 24 uur tijd

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het aantal coronabesmettingen in Zaanstad is vandaag gestegen met 111 gevallen. In totaal zijn er nu 2073 coronabesmettingen van inwoners van onze gemeente geregistreerd.

Er waren geen nieuwe ziekenhuisopnames, wat het totaal op 145 opnames brengt. In het Zaans Medisch Centrum worden op dit moment elf patiënten verpleegd wegens Covid-19. Minder dan een maand nadat het coronavirus voor de 100.000ste keer werd vastgesteld, is Nederland al door de volgende grens heengegaan. Gisteren werd na 7825 nieuwe gevallen de grens van 200.000 besmettingen gepasseerd. Het waren er toen 203.988 en vandaag steeg dat aantal met 7997, opnieuw een triest dagrecord.

Nu veel hogere aantallen

De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand, die het coronavirus had opgelopen tijdens een werkbezoek aan Italië. Daarna kwamen er snel meer gevallen bij. Eind maart en begin april was de eerste golf op zijn hoogtepunt. Daarna volgde een periode van relatieve rust, die van half april tot eind juli duurde. In augustus was er een klein piekje en in september begon de tweede golf. Aanvankelijk werden enkele honderden mensen per dag positief getest, maar al snel waren dat er enkele duizenden. Op 23 september werd de 100.000ste coronabesmetting in Nederland vastgesteld. Dat was op de 210ste dag van de uitbraak in Nederland. Gisteren was dag 232.

Toename op IC’s

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft toenemen, maar de stijging is de laatste dagen vooral te zien op de Intensive Cares. Het aantal patiënten op die afdelingen is in de afgelopen drie dagen met 25 procent gestegen, van 277 naar 345. Dat meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Op de verpleegafdelingen, waar het de afgelopen weken druk was, steeg het aantal coronapatiënten met minder dan tien procent, van 1133 op dinsdag naar 1208 vandaag. Ziekenhuizen behandelen nu 1553 coronapatiënten. Dat zijn er 27 meer dan gisteren. De IC’s hebben in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen. Drie mensen hebben die weer kunnen verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 32.

 

Reacties