Verordening met omstreden Schans-heffing zet druk op de ketel

Foto: Twitter / Laura Weill

De publicatie in het Gemeenteblad van de Verordening Vermakelijkhedenretributie Zaanse Schans 2020 heeft geen consequenties voor de ruziƫnde betrokkenen in het historische wijkje die er nog steeds vanaf proberen te komen dan wel het alternatief verwerpen. Dat laat de gemeente weten nadat wij het spoor bijster waren geraakt.

De gemeenteraad besloot op 2 juli om de nieuwe heffing uit te stellen tot 1 oktober en die datum komt nu rap in zicht. Ook in juli was de verordening echter al gepubliceerd, en ingegaan op dag voorafgaand aan het raadsbesluit. Door het verleende uitstel verdween hij echter weer in een tijdelijke dan wel uiteindelijk permanent gesloten digitale la.

Op alles voorbereid

Een verordening moet van tevoren gepubliceerd zijn in het Gemeenteblad om in werking te kunnen treden op de gewenste datum, in dit geval 1 oktober. Dat publiceren gebeurt een paar weken voor de ingangsdatum, zodat belanghebbenden voldoende tijd hebben om er kennis van te kunnen nemen. Mocht de gemeenteraad echter besluiten tot verder uitstel, dan kan dat opnieuw met terugwerkende kracht worden verleend omdat het een besluit betreft in het voordeel van de burger.

De gemeente is dus in elk geval voorbereid: als de partijen op de Schans het niet eens worden over een alternatieve manier om geld te genereren voor de dekking van de gemeentelijke uitgaven voor de toeristische trekpleister en de gemeenteraad is het gekissebis zat, dan loert de attractietaks weer nadrukkelijk om de hoek.

Brief erfgoedpartijen

De Stichting de Zaans Schans, De Zaansche Molen, Museum Zaanse Tijd en het Zaans Museum hebben al om een hernieuwd uitstel verzocht. Ze zeggen de daar gevestigde ondernemers tegemoet komen te willen komen met variabele prijzen voor de Schans Card waar die niets van moeten hebben: van een zeer kleine bijdrage per bezoeker in een touringcarbus op rustige momenten tot een hogere bijdrage op piekmomenten. De twee ondernemersverenigingen namen echter niet eens de moeite om op dat voorstel te reageren, klagen de erfgoedpartijen in een brief aan de raad.

Brief ondernemers

Eerder klommen de ondernemers al in de pen, maar in hun schrijven werd niet gerefereerd niet aan het nu opgedoken voorstel en werd een beeld geschilderd van slikken of stikken. De hoeders van het erfgoed concluderen nu dat de besturen van Zaanse Schans OVZS en OV1509 ‘geen wens hebben om mee te werken aan een duurzaam exploitatiemodel voor de Zaanse Schans’. Het kwartet betrokkenen dat elkaar wel gevonden heeft wil nu gevieren mee aan de slag en met een overeenkomst over de onderlinge samenwerking, maar vraagt daarvoor dus uitstel van de deadline van 1 oktober.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen