Ondernemers en erfgoedpartijen geen stap dichter bij elkaar

Donkere wolken boven de Zaanse Schans.
Foto: Twitter / Ayten Boztepe

Een gesprek tussen de ondernemers en de erfgoedpartijen op de Zaanse Schans heeft geen enkel resultaat gehad. De standpunten blijven onveranderd en dus staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar.

De ondernemersverenigingen Zaanse Schans OVZS en OV1509 zien niets in de Schans Card die de Stichting de Zaanse Schans, Vereniging de Zaansche Molen, het Zaans Museum en het Uurwerkmuseum hebben bedacht om de omstreden vermakelijkhedenretributie te omzeilen waarmee de gemeente was gekomen om te profiteren van het toerisme op de Schans. De kaart koppelt een parkeerplek aan een bezoek aan de betaalde attracties en zelfs aan een toiletbezoek, en dat wordt volgens de ondernemers het begin van het einde voor de publiekstrekker zoals we die voor de crisis kenden.

Tijd dringt

Minder mensen en een betere spreiding van de bezoekers was een wens van alle partijen in het historische wijkje, inlusief de bewoners. Maar een bezoek regelrecht onaantrekkelijk maken is weer het andere uiterste. Daar komt nog eens bij dat de tijd dringt: de gemeenteraad heeft de kibbelende partijen tot 1 oktober de tijd gegeven om met een breed gedragen voorstel te komen om de gemeente te laten meeprofiteren van het toerisme. Die steekt er wel geld in, maar ziet daar niets van terug.

Doorpraten onder voorwaarden

De ondernemers blijven bereid om het gesprek aan te gaan, schreven hun belangenbehartigers aan het stichtingsbestuur, maar dan is het cruciaal ‘om vooraf een aantal uitgangspunten en principes van goed bestuur, eerlijk zakendoen en professionaliteit met elkaar af’.  te spreken’. Wat hen betreft gaat zorgvuldigheid voor snelheid, helemaal in coronatijd. Het is echter de vraag of college en raad opnieuw uitstel zullen willen verlenen nu ze al jaren zitten te kijken naar een schaakbord waarop maar sporatisch een stuk verschuift.

 

Reacties