Raad moet Hans Krieger weer fiat geven om in Purmerend te wonen

Wethouder zijn in coronatijd.
Wethouder zijn in coronatijd.
Foto: Twitter / Wessel Breunesse

De gemeenteraad moet zich binnenkort opnieuw akkoord verklaren met het gegeven dat wethouder Hans Krieger niet in Zaanstad woont. In november vorig jaar kreeg de Purmerender voor een jaar dispensatie en nu moet dat opnieuw gebeuren.

Wethouder Krieger (Financiën, Economische zaken, Markten en Kermissen, MAAK.Zaanstad, Grondzaken en Grondbeleid en wijkwethouder voor het centrum van Zaandam, Oud Zaandijk en Oud Koog) valt volgens het college in de categorie ‘bijzondere gevallen’ waarin volgens de Gemeentewet kan worden afgeweken van de verplichting om in de werkgemeente te wonen. Dat geldt overigens ook voor Cultuurwethouder Annette Baerveldt, die in Driehuis in de gemeente Velsen woont. Wat Krieger betreft schrijft het college dat hij niet alleen bestuurlijk goed onderlegd is en veel ervaring heeft, maar ‘in zijn functioneren ook een onvoorwaardelijke en integere inzet voor de belangen van Zaanstad’ heeft getoond.

Niets dan lof

Daarnaast bekleedt Krieger regionale en landelijke posities waarin hij nu het Zaanse belang vertegenwoordigt. ‘De VVD in Zaanstad heeft ervoor gekozen een wethouder van buiten voor te dragen. Wethouder Krieger maakt zich sterk om voldoende binding en voeling met de gemeenschap van Zaanstad te creëren en doordat hij in de regio Zaanstreek – Waterland woonachtig is is hij goed ingevoerd in de vraagstukken van deze subregio,’ aldus het raadsvoorstel voor de verlenging van de dispensatie. ‘Naar het oordeel van het college legt de wethouder dit vermogen onder meer aan de dag door regelmatig overleg te voeren met inwoners en organisaties van Zaanstad en deel te nemen aan bijeenkomsten betreffende zijn portefeuilleonderdelen.’

In deze onzekere tijd een collegelid met een takenpakket als dat van Krieger vervangen door een nieuwkomer zou bovendien de continuïteit van het bestuur in gevaar brengen. De volgende gemeenteraadsverkiezingen staan op de agenda voor woensdag 16 maart 2022, zodat het onderwerp zonder politiek onheil voor de wethouder volgend jaar nogmaals op de agenda zal staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen