Bodemloze put: hoe kan geld jeugdzorg voor 2020 nu al op zijn?

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil dat het college gedetailleerder uitlegt hoe het kan dat halverwege het jaar het budget voor specialistische jeugdzorg al op is zodat de instellingen die nu al door hun jaarbudget heen zijn een cliƫntenstop moeten invoeren.

Zoals het er nu uitziet stevent Zaanstad dit jaar wat de jeugdzorg betreft opnieuw af op een fors tekort, en wel van 1,7 miljoen euro. Dat liet het college onlangs weten. De oplossing wordt vooral gezocht in goedkopere en dus minder veelomvattende vormen van hulp, tenzij dat vanwege een crisissituatie niet toereikend is. POV-raadslid Jaap Keijser heeft het college nu gevraagd wanneer duidelijk werd dat het opnieuw mis zou gaan met de kosten en hoe het kan dat bij dertien van de 36 organisaties die in Zaanstad actief zijn al op de helft van het jaar het geld op is. En komen daar binnen afzienbare tijd nog meer bij?

Hoeveel kinderen buiten de boot?

Keijser wil daarnaast weten of de wethouder in beeld heeft hoeveel kinderen op dit moment niet de specialistische zorg krijgen die ze nodig hebben, hoe er wordt omgegaan met dringende gevallen en waar Zaanstad de specialistische zorg van gaat betalen wanneer die onontbeerlijk blijkt te zijn. Is het college medeverantwoordelijk voor het veel te snel opraken van de beschikbare budgetten? En hoe wordt vookomen dat 2021 weer een herhaling van zetten wordt?

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen