Kapitaalvernietiging op Rozengracht: banken van 190.000 euro weg

Weg banken. Weg bomen. En weg fietsenrekken.
Weg banken. Weg bomen. En weg fietsenrekken.
Foto: Google Street View

De PVV trekt ten strijde tegen het verwijderen van twee banken van de Rozengracht die daar in 2014/15 voor 190.000 euro zijn neergezet. Ze moeten plaatsmaken voor extra marktkramen en worden volgens de PVV vernietigd, terwijl ze dit jaar nog voor enkele duizenden euro’s zijn opgeknapt.

De fractie stelde er vorige maand niet-openbare technische vragen over aan gemeenteambtenaren en ontdekte zo ook dat er voor het verwijderen van de banken een offerte van  53.000 euro ligt. ‘Met een globale rekensom kom je op bijna een kwart miljoen euro voor twee banken,’ schrijft fractievoorzitter Peter van Haasen nu in openbare schriftelijke vragen aan het college. Volgens hem wordt met de ruimte die met het weghalen van de banken wordt geschapen slechts plek voor vier kramen gewonnen, terwijl de gemeente uitgaat van 20 stuks. Dat de banken toch al zouden verdwijnen bij de bouw van de Rozengrachttoren vindt Van Haasen een drogreden: daar zijn nog steeds geen concrete plannen voor en er is ook nog geen bouwvergunning aangevraagd, dus die woontoren laat nog wel even op zich wachten.

 

 

 

 

Nu worden de banken overdag veel gebruikt door mensen die er hun lunch nuttigen en ‘s avonds door jeugd, waaronder de pizzakoeriers die er graag samenkomen. De PVV wil daarom weten of er al een alternatieve locatie is bedacht voor de jongeren die daar ’s avonds op hun scooters samenkomen. Er zijn bovendien al zes bomen en twee kleinere banken verwijderd van het plein en met het weghalen van de grote banken zullen er nog meer bomen verloren gaan. Ook daar is de fractie niet over te spreken, aangezien het ten koste gaat van de aantrekkelijkheid en de uitstraling van het marktplein.

Fietsenrekken

Ook de fietsenrekken sneuvelen: die worden opgeslagen voor hergebruik. Onderzocht is of extra ruimte voor kramen zou kunnen worden gevonden op het Rustenburg, maar daar zouden te veel fietsenrekken voor moeten worden verwijderd. Van Haasen sloeg echter aan het tellen en kwam tot 78 dubbele fietsenrekken die verloren gaan op de Rozengracht en en minder dan de helft (36) die blijft staan op het Rustenburg. ‘Van een gedegen onderzoek kan men niet echt spreken,’ aldus Van Haasen met milde spot.Hij vindt dat er sowieso al te weinig fietsenrekken in het centrum van Zaandam zijn en vraagt om een gedegen onderzoek naar alle marktplannen.

Alle bijschriften bij de foto’s zijn van Peter van Haasen en de PVV. 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen