Aantal jeugdigen dat hulp nodig heeft blijft stijgen

Foto: Public Domain Pictures

Het aantal jeugdigen dat (specialistische) jeugdhulp kreeg steeg vorig jaar in Zaanstad met zo’n zeven procent, wat overeenkomt met het regionale en landelijke beeld. Er wordt gewerkt aan maatregelen om ondanks het gestegen aantal kinderen en jongeren de kosten terug te brengen, onder meer door eerst alleen de goedkopere zorg aan te bieden en door verblijf buitenshuis verder in te perken.

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een businesscase om de verblijfskosten te verlagen, antwoordt het college op vragen van de VVD en er komt een analyse van het cliëntenbestand en waar nodig een herbeoordeling van intramurale cliënten en de tien procent duurste cliënten. Ondanks deze en andere maatregelen wordt er echter rekening mee gehouden dat dit onvoldoende zal zijn om de kosten voor jeugdhulp al in 2019 weer binnen de begroting uit te voeren. Er zijn geen plannen om voorzieningen te sluiten of om jeugdigen uit de zorg te halen.

Wettelijke verplichting

De gemeenteraad stelt het budget vast waarbinnen de jeugdhulp uitgevoerd moet worden, maar de Jeugdwet verplicht gemeenten om passende hulp te leveren ook als het geld op is. ‘Aan deze wettelijke verplichting kan de gemeente zich niet onttrekken. Wel heeft de gemeente invloed op een aantal zaken die de werking van het stelsel beïnvloeden en daarmee ook de kosten,’ aldus het antwoord op de VVD-vragen. ‘In 2019 willen wij een budget afspreken (met de zorgverleners, red.) en maandelijks de voortgang met de grootste aanbieders bespreken.’

Waar de groei van het aantal jongeren dat in de hulpverlening terechtkomt aan te wijten is zegt het college niet te weten. ‘De maatschappij wordt steeds complexer en vraagt meer van mensen. We zien dit onder andere terug in de schulddienstverlening, in de geestelijke gezondheidszorg en op de woningmarkt. Dit zorgt ervoor dat steeds meer gezinnen en jeugdigen moeite hebben om ‘mee te komen’, schrijven B & W. Het gevolg daarvan kan zijn dat zowel de aantallen toenemen als de zwaarte van de problematiek.

Binnenkort meer info

Het college verwacht onder meer door samenwerking met het onderwijs problemen vroegtijdig te kunnen signaleren en normaliseren en daarmee professionele hulp te kunnen voorkomen. De suggestie van de VVD om ouders nadrukkelijker te informeren over de kosten van de geboden hulp neemt het college over. Er komt binnenkort een update over de voortgang van het proces rondom doorontwikkeling van de Jeugdteams.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen