‘Bouw van 750 woningen op historische plek een mijlpaal’

Foto: Gemeente Zaanstad

De kogel is door de kerk: de gemeente en Kan Houtverduurzaming hebben gisteren een overeenkomst gesloten voor de bouw van 750 woningen in de Hofwijk Noord, in de Kogerveldwijk. De gemeente gaat de zwaar vervuilde grond nu saneren.

Wethouder Hans Krieger kan opgelucht ademhalen nu een hoofdpijndossier op milieugebied wordt aangepakt én er een groot woningbouwproject kan worden aangekondigd: ‘Een grote stap vooruit in de ontwikkeling van een prachtwijk waar inwoners in de toekomst met plezier zullen werken en wonen. Deze locatie is hartstikke complex qua gebiedsontwikkeling en kent een lange geschiedenis. Dat Zaanstad nu deze stap kan zetten, is met recht een mijlpaal,’ zegt hij in een persbericht.

Zaan zichtbaarder

‘De komende jaren wordt op deze historische plek een nieuwe woon-werkbuurt ontwikkeld met 750 woningen voor mensen met verschillende inkomens, groen in de openbare ruimte op een toplocatie dichtbij de Zaan. De Zaan wordt toegankelijker en zichtbaarder en verandert in een gebied met veel toegevoegde waarde voor de hele Kogerveldwijk.’ Er is nog geen overeenstemming over het aanpalende terrein van Touwen & Co (Tenco).

Een luchtfoto van het terrein nu.

 

 

In de nu getekende Anterieure Overeenkomst staan afspraken tussen de ontwikkelaar en de gemeente over de uitvoering van het project. Denk daarbij aan de ruimtelijke kaders, de inrichting van de openbare ruimte, de verdeling van de kosten en samenwerkingsafspraken. Deze afspraken zijn een uitwerking van de uitgangspunten die de gemeenteraad eind 2019 al vaststelde. Hierna start het opstellen van het bestemmingsplan, op grond waarvan de ontwikkelaar dan een plan kan indienen en een omgevingsvergunning kan aanvragen voor de huizen op en rond het terrein van Kan Palen.

Twee jaar

De gemeente neemt met behulp van financiering van het Rijk, de provincie en de ontwikkelaar de sanering van de grond op zich, die een investering van 7,1 miljoen euro vergt. Een aanzienlijk deel daarvan wordt betaald door het Rijk. Als alles volgens plan verloopt start de sanering medio volgend jaar en is het werk na circa een jaar voltooid. De bouw van de eerste woningen staat naar verwachting medio 2022 op de kalender.

De  transformatie van het gedateerde en vervuilde bedrijventerrein staat al jaren hoog op de verlanglijst van Zaanstad én van de bewoners van Hofwijk Noord. De realisatie van de nieuwbouwwijk is geen sinecure. In 1860 kwam de locatie in bezit van de firma Kan Palen die er ter plekke houten palen impregneerde. Dit leidde tot ernstige bodemverontreiniging. Begin jaren 90 verliet de firma het terrein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen