Bewoners naastgelegen flats straks eindelijk af van verpauperd en onveilig Kan-terrein

Vooral voor de bewoners van  de Hofwijk is dit goed nieuws.
Vooral voor de bewoners van de Hofwijk is dit goed nieuws.
Foto: Google Street View

Al een kwart eeuw zit de gemeente in haar maag met de verontreiniging van het terrein van Kan Palen aan de Oostzijde in Zaandam. Nu lijkt er te worden doorgepakt met de sanering om woningbouw mogelijk te maken.

Op het duurzaam schoon gemaakte terrein kunnen ongeveer 160 woningen worden gebouwd. De eigenaar van de grond en Zaanstad willen meebetalen aan de sanering, maar doen ook een beroep op de Rijksoverheid. Hoeveel geld er met de sanering gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

Kan Palen maakte heipalen en hout voor de mijnen. Daarna kwamen de milieuproblemen en in 1986 bleek dat het terrein sterk vervuild was. Al jarenlang wordt verontreinigd grondwater opgepompt en gereinigd om verspreiding van de ongewenste stoffen in de bodem tegen te gaan. Dat wordt door de gemeente betaald.

Hoop voor de Hofwijk

De eigenaar heeft de ambitie om op het terrein van 1,2 hectare zodanig te bouwen dat er een positief effect ontstaat op de leefbaarheid van de naburige Hofwijk (Kogerveld-Zuid). Voor de bewoners van de naastgelegen portiekflats betekent de ontwikkeling van het terrein dat ze eindelijk af zullen zijn van een verpauperd én onveilig industrieterrein achter hun woning.

Daarvoor in de plaats krijgen ze volgens eerdere plannen een speel- en groenvoorziening in de directe nabijheid: een parkje waar ze zelf ook gebruik van kunnen maken.

Typisch Zaanse problematiek

Kan Palen is een goed voorbeeld van de mogelijkheden en de problemen die woningbouw op binnenstedelijke locaties in de Zaanstreek met zich meebrengt. Aan de ene kant gaat het om karakteristieke locaties, aan de andere kant hebben die een lange geschiedenis, zijn ze op allerlei manieren gebruikt en moeten ze bijna altijd eerst worden gesaneerd voordat ze een nieuwe functie kunnen krijgen.

 

Reacties

Cookieinstellingen