Er moet in Zaanstad een daadwerkelijke gedenkplaats komen om Keti Koti, de officiële afschaffing van de slavernij in Nederland op 1 juli 1863 te herdenken. De plek op de Anton de Kombrug in Zaandam voldoet niet.
De raad nam gisteren een motie van Denk en Rosa aan die het college opdraagt om met de inwoners met wortels in het Caraïbisch gebied en in Afrika en met de kunstenaars die zich al hebben aangeboden om mee te werken in overleg te gaan over een echte gedenkplaats op het grasveldje naast de Anton de Kombrug, aan de kant van de Koningsgeelstraat. De Keti Koti herdenking van 1 juli volgens jaar zou dan daar kunnen plaatshebben. Sinds 2015 is er een jaarlijkse ceremonie op de Anton de Kombrug, maar bij de deelnemende groepen bestaat groot enthousiasme om een gepaste, representatieve herdenkingsplaats te helpen vormgeven, realiseren en onderhouden en desnoods volledig zelf te financieren.
[embed][/embed]
Zwarte Piet
Ook een motie die het leden van het college verbiedt om bij Sinterklaasintochten met zwarte Pieten aanwezig te zijn haalde het. Die werd ingediend door Denk, Rosa, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de PvdA, de SP en Doen. In de motie werd een uitspraak aangehaald van de VN-commissie die de kwestie onder de loep nam en die al in augustus 2015 een dringend beroep deed op Nederland om zwarte Piet aan te passen: 'Zelfs een diepgewortelde traditie rechtvaardigt geen discriminatie en stereotypering. De overheid moet actief bevorderen dat die kenmerken van zwarte Piet worden verwijderd, die negatieve stereotypen weergeven en door veel mensen van Afrikaanse origine worden beschouwd als een overblijfsel van de slavernij.'
[embed][/embed]
De burgemeester en wethouders hebben een vooraanstaande symbolische rol bij de intochten van Sinterklaas in Zaanstad en dan kan het niet zo zijn dat zij zich vertonen bij gelegenheden die leed veroorzaken bij een deel van de bevolking, vindt een raadsmeerderheid. Burgemeester Jan Hamming is wat de transformatie van Piet betreft een voorstander van geleidelijkheid en van verandering door middel van dialoog, maar het gesprek leidt voor de partijen die de motie steunden niet snel genoeg tot de gewenste resultaten. Het wegblijven van het college moet nog eens onderstrepen dat verandering noodzakelijk is. De tegenstanders zitten op de lijn van Hamming. Dat waren de VVD, POV, PVV, LZ, DZ en de ChristenUnie, die het onderspit dolven.
Discriminatie
Een motie van Doen. om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met basisscholen en het middelbaar onderwijs om te inventariseren in hoeverre toegenomen discriminatie van Aziaten sinds de uitbraak van corona is behandeld tijdens de online lessen haalde het niet. Aziaten worden soms aangewezen als aanstichters van de gezondheidscrisis omdat die in China begin. Volgens raadslid Elif Hotaman worden daar 'grappen' over gemaakt die niet kunnen lessen en is er sprake van geweld, waar onder anderen de zestienjarige Yanii het slachtoffer vn werd. Hotaman dacht aan een jaarlijks terugkerend antidiscriminatie-evenement voor jongeren, een soort Lagerhuisdebat met uitleg door de gemeente. Dat gaat niet gebeuren.