Ook in buitengebieden wekelijks groene bakken geleegd

Foto: Wikipedia / Erik 1980

Ook in de buitengebieden van onder andere Krommenie, Assendelft en Westzaan worden tijdens de zomermaanden wekelijks de groene rolcontainers voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten geleegd, zo laat de gemeente weten. HVC liet bewoners van onder meer de Noordervaartdijk in Krommenie eerder weten dat dit ook in juni, juli en augustus nog maar tweewekelijks zou gebeuren.

‘De afvalkalender klopte niet maar dit is inmiddels rechtgezet,’ aldus een woordvoerder van Zaanstad. De gemeenteraad nam vorige week unaniem een motie aan om de voorgestelde afschaffing van de extra zomerroutes in elk geval dit jaar te schrappen. Dat zou de gemeentekas in theorie 160.000 euro schelen, maar in de praktijk waarschijnlijk veel minder: wanneer inwoners vanwege stinkende kliko’s hun voor de groene bakken bestemde afval bij het restafval gooien moet er immers meer verbrand worden. En verbranden is duur. Bovendien vonden veel fracties het een verkeerd signaal aan burgers die hun best doen om goed te scheiden en zo de hoeveelheid restafval te verminderen.

Campagne

Het CDA meent dat wat dat betreft beter ingezet kan worden op het voorkomen van verkeerd aangeboden huisvuil. Door het weghalen daarvan lekt veel geld weg, aldus fractievoorzitter Marc Wit. Na het zomerreces komt er een campagne om inwoners te helpen bij het scheiden van hun huishoudelijke afval en op een later moment gaat de raad opnieuw praten over het al dan niet behouden van het zomerschema voor de groene bakken. Dat kost omgerekend 2,50 euro per jaar per huishouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen