POV en LZ tegen stopzetten extra ophaalronde GFT in de zomer

Foto: Wikipedia / Erik 1980

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Liberaal Zaanstad willen voorkomen dat GFT in de zomermaanden nog slechts eens in de twee weken wordt opgehaald. Mensen met weinig buitenruimte zitten dan in de stank van hun kliko’s.

Huisvuilverwerker HVC wil met de maatregel geld besparen en hoewel het ophalen van afval voor inwoners steeds duurder wordt de dienstverlening beperken. In juni, juli en augustus werden tot dit jaar de groene bakken voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten elke week geleegd, maar aan de randen van de bebouwing is dat dit jaar al zonder daar ruchtbaarheid aan te geven afgeschaft. De bedoeling is dat de rest van de gemeente volgt, ook al is de verwachting dat de zomers alleen maar warmer zullen worden. De POV en LZ vrezen dat stinkende kliko’s mensen ertoe zullen verleiden om het afval dat daar eigenlijk in zou moeten dan maar met het restafval weg te gooien.

Contraproductief

Veel inwoners stellen het zomerschema van HVC op prijs, betogen Jaap Keijser (POV) en Marianne de Boer (LZ) in een motie die vanavond behandeld wordt. Omdat het gemeentelijk beleid is om hen te stimuleren om afval te scheiden en om de hoeveelheid restafval tot een minimum te beperken zien zij niets in de bezuinigingsmaatregel: daardoor zal er alleen maar onnodig veel extra afval in de ondergrondse containers verdwijnen. De twee partijen willen daarom dat Zaanstad niet akkoord gaat met het stopzetten van de extra inzamelrondes van GFT in de zomermaanden en dat HVC de rest van het jaar de groene rolcontainers eens in de twee weken blijft legen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen