Zomerschema legen groene bak vervallen in buitengebied Krommenie

Foto: Google Street View

Bewoners van de Noordervaartdijk in Krommenie kijken niet uit naar lange zomermaanden waarin de groene bak niet meer wekelijks door HVC wordt gelegd. Ook in juni, juli en augustus komen de vuilniswagens slechts eens in de twee weken langs.

N
De Afvalkalender van HVC voor de Noordervaartdijk.

 

 

 

Elders in Zaanstad is het zomerschema nog wel van kracht, maar volgens de Afvalkalender in het buitengebied van in elk geval Krommenie dus niet en bewoners die er een ongerust telefoontje over pleegden kregen te horen ‘Het is zoals het is.’ HVC en Zaanstad hebben onlangs een nieuwe dienstverleningsovereenkomst afgesloten en in de stukken waarin de raad daarover wordt ingelicht wordt wel gewag gemaakt van de mogelijkheid om groente-, fruit – en tuinafval en etenswaren in de zomermaanden niet langer extra vaak op te halen om kosten te besparen, maar van een al genomen besluit is daar nog geen sprake. HVC is met Pinksteren niet bereikbaar voor commentaar.

Zwerfvuil

Ondertussen neemt ook in Zaandam – net als elders in Nederland en in de wereld – de straatvervuiling toe. Weken geleden schreven we al over het toenemende aantal weggegooide mondkapjes en handschoenen op straat en in het groen, en op dat moment werden de kapjes door velen nog steeds gezien als een overdreven voorzorgsmaatregel voor zonderlingen. Nut en noodzaak worden nog steeds niet algemeen omarmd en ze vormen dat ook geen inlosmakelijk onderdeel van het nieuwe straatbeeld, maar met de OV-verplichting die vandaag ingaat is het wachten op meer weggeworpen kapjes in de openbare ruimte. ‘Niet aanraken,’ luidt het advies van het RIVM. Het kleine peloton goedwillende burgers dat in andere tijden de rotzooi deels opruimt heeft die activiteiten ook al gestaakt, waarmee het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen alleen maar groter wordt.

De voortekenen zijn wat dat betreft niet gunstig. Ter illustratie twee tweets en een Facebook-bericht: eentje uit Zaandam, eentje van de collega’s van Venlo.nieuws.nl en een huiverigwekkend beeld uit Frankrijk. In dat land heeft de vervuiling inmiddels vormen aangenomen die elke verbeelding tarten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen