Gaat het inderdaad allemaal anders worden na de crisis?

Foto: Flickr / Srikanth Jandhyala

De PVV zet grote vraagtekens bij een uitgave van 111.105 euro per vier weken voor de noodopvang van dak- en thuislozen in een Zaandams hotel gedurende de coronacrisis. Wethouder Hans Krieger van Financiën zei echter ‘zich de ogen uit het hoofd te moeten schamen’ als hij er niet in zou zijn geslaagd om onderdak voor deze groep te vinden tijdens de huidige gezondheidscrisis.

Sinds 24 maart financiert de gemeente deze noodopvang die wordt georganiseerd door het Leger des Heils. Er is hier plek voor maximaal 20 personen. Het college heeft besloten de noodopvang tot in ieder geval 1 juni geopend te houden. Het maximale budget daarvoor is die ruim 100.000 euro, maar volgens fractievoorzitter Peter van Haasen moet dit ook goedkoper kunnen. De gemeenteraad besprak gisteravond digitaal de ongewisse toekomst van de gemeente en de keuzes die zullen moeten worden gemaakt als gevolg van het slagveld dat Covid-19 achterlaat. Meerdere fracties zien daarin ook een mogelijkheid om tot een betere samenleving te komen, met een eerlijkere verdeling van middelen in een duurzamere en minder onverschillige omgeving. De draad weer oppakken waar die zo rigoreus werd doorgeknipt is voor veel fracties (Rosa, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Democratisch Zaanstad, SP) om verschillende redenen geen aanlokkelijk vergezicht.

Heilige huisjes

Simone van Otterloo van Liberaal Zaanstad gaf aan er moeite mee te hebben dat ondanks het naderende financiële onheil en ondanks de boodschap van het college dat in deze tijden heilige huisjes taboe zijn, ‘het heilig huisje cultuur overeind blijft’. Ze wees daarbij op het besluit om door te gaan met de voorbereiding van de komst van een culturele voorziening voor het noorden van de gemeente in Krommenie. Ook toonde Van Otterloo zich onaangenaam verrast over het besluit van het college om zonder overleg met de raad 160.000 euro te reserveren voor een Zomerschool en vroeg ze zich af of dit het moment verstandig is om bijvoorbeeld 60.000 euro te besteden aan groene daken op bushokjes.

Fractievoorzitter Harrie van der Laan miste een overzicht van het nu al ontstane tekort op de begroting, bovenop de schuld van rond 650 miljoen euro die Zaanstad al meetorst. In Amsterdam is die na slechts enkele crisisweken al opgelopen tot 360 miljoen euro, maar Krieger kon nog een Zaanse tussenstand geven. Patrick Zoomermeijer van de SP verbaasde zich erover dat in zo’n relatief korte tijd een crisis het verwoestende effect op de samenleving kan hebben dat we nu zien: dan was er kennelijk daarvóór ook al het nodige mis.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen