Burgemeester en kasbewaarder: heilige huisjes bestaan niet meer

Still uit de video van de gemeente.
Still uit de video van de gemeente.
Foto: YouTube

Burgemeester Jan Hamming en wethouder Hans Krieger van Financiën roepen in een YouTube-boodschap de lokale politiek op om vanaf vanavond, als de gemeenteraad digitaal vergadert, samen te werken aan een post-corona Zaanstad, aan een nieuw begin in een samenleving waarvan we nu de contouren nog niet kennen.

De huidige crisis ‘raakt het hart van de samenleving en alles waar we in Zaanstad mee bezig zijn,’ zegt Hamming. Door Krieger verwoord als: ‘Mensen, wat hakt dit erin.’ Het gaat niet alleen om gezondheidszorg en veiligheid, maar we zijn in één klap in een ontwrichtende economische en maatschappelijke crisis beland die zijn weerga niet kent. Hoe ziet de samenleving er straks uit? Wat zal nog haabaar zijn? Zaanstad zal hoe dan ook heel veel geld moeten investeren in het overeind houden van de samenleving en een flinke financiële kras oplopen. Hoewel er sectoren zijn die het gewoon goed doen, zoals de voedselindustrie en de distributie.

Rijkssteun valt tegen

‘Niet alles is kommer en kwel,’ ziet Krieger, maar de zorgen en de malaise zijn zeer ongelijk verdeeld. En ‘de steun van het Rijk blijft achter bij wat we verwacht hebben’. ‘We moeten ergens ingijpen en dat moeten we samen doen. Dat is de nieuwe, bijna ultieme uitdaging.’ In het verleden zijn goede afspraken gemaakt over de verdeling van de schaarse middelen over de gemeente, maar die staan nu allemaal ter discussie. Vanuit de Jeugdzorg en op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning is heel veel extra geld gevraagd. Geld dat ergens vandaan moet komen of misschien elders nog dringender nodig is.

Heilige huisjes

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota worden ditmaal nog geen knopen doorgehakt over de verdeling van middelen. Bij de behandeling van de begroting moeten waarschijnlijk moeilijke keuzes worden gemaakt. Dromen kunnen vervliegen, maar heilige huisjes bestaan niet meer, aldus Krieger. ‘Misschien moeten we andere keuzes gaan maken, andere proriteiten stellen. Samen de heilige huisjes loslaten.’ Dat wordt een enorme klus, weet ook Hamming, maar die begint met het goede gesprek. Hij is ervan overtuigd dat het bestuur in Zaanstad de crisis tot een kans kan maken, op weg naar een betere samenleving. Maar dat vergt wel een eensgezinde houding. De burgemeester en de kasbewaarder willen daar graag vanavond al mee beginnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen