Geen proeven met 5G, werk aan KPN-masten voor 4G-frequenties

Foto: Wikimedia / Steve Kazella

In Zaanstad worden tot op heden geen tests gedaan met 5G-frequenties, schrijft de gemeente in antwoord op een vraag hierover van inwoners die bezorgd zijn over de straling van de masten. Dit jaar zijn vergunningen afgegeven voor het vervangen van KPN-apparatuur op de St. Odulphuskerk aan de Dorpstraat in Assendelft en voor het verhogen van een KPN-zender op het terrein van Sporting Krommenie aan de Marslaan in Krommenie. Daarbij gaat het om 4G-frequenties.

Telecomaanbieders zijn bezig met het treffen van voorbereidingen voor een aantal frequenties van 5G. T-Mobile en KPN mogen sinds oktober vorig jaar de nieuwe 5G 700 MHz-frequentie testen in heel Nederland. Die 700 MHz-frequentie werd sinds 2002 gebruikt voor digitale televisie via de ether. Dit jaar worden de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties geveild. Deze zijn vergelijkbaar met de al toegestane 4G-frequenties (800, 900, 1800 en 2600 MHz). De afwijkende frequenties van 5G zijn de 3,5 en de 26 GHz. Deze worden vooralsnog niet gebruikt. Wel worden er op bepaalde locaties testen uitgevoerd om onder meer de gezondheidseffecten te bestuderen. Maar dat gebeurt hier dus niet.

Brandstichting

De afgelopen weken zijn zendmasten door het hele land in brand gestoken, waaronder twee in Amsterdam-West. Eén van de masten op een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat werd vernield en bij de tweede bleef het bij een poging. Het uitvallen van masten kan grote consequenties hebben voor de communicatie met en tussen hulpdiensten en levert juist in deze tijd een groot risico op. De branden zijn mogelijk een protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk, maar ook doen er theorieën de ronde dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. Premier Mark Rutte deed vorige week een dringende oproep om te stoppen met de ‘idiotie’ van het in brand steken van zendmasten.

De politie in Groningen pakte gistermiddag een verdachte op voor het in brand steken van een zendmast aan de Koningsweg in die stad, die de mast volledig verwoestte. De 34-jarige verdachte kon mede dankzij tips van kijkers van Opsporing Verzocht in de kraag worden gegrepen. Over de motieven van de verdachte en zijn mogelijke betrokkenheid bij andere branden zijn nog geen mededelingen gedaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen