Bieb breidt activiteiten uit in Poelenburg en Peldersveld

Foto: PxHere / CCO Public Domain

De Bieb kan dankzij de toekenning van subsidie in het kader van Pact Poelenburg Peldersveld haar taalbevorderende activiteiten in de twee wijken dit jaar flink uitbreiden. De extra activiteiten zijn speciaal ontwikkeld voor (aanstaande) ouders, professionals en kinderen van nul tot vier jaar.

De extra activiteiten worden op touw gezet in samenwerking met drie partners van De Bieb, het Centrum Jong en de kinderopvangorganisaties TintelTuin en Babino. Er wordt meer tijd gestoken in het ondersteunen van de ouders dan in 2019: ‘Ouders zijn immers veruit de belangrijkste factor als het gaat om de taalontwikkeling van hun kinderen,’ aldus De Bieb. Afgelopen week maakte het college wat dat betreft een beleidswijziging bekend: ouders worden als voorheen aangespoord om Nederlands te leren, maar ook om thuis met hun kinderen de taal te spreken die ze het best beheersen. Zaanstad zet daarmee vol in op meertaligheid bij kinderen met een migratieachtergrond.

Taal op consultatiebureaus

Vorig jaar was namens het Centrum Jong een BoekStartcoach een dagdeel per week aanwezig op de consultatiebureaus in Poelenburg en Peldersveld om met ouders van jonge kinderen in gesprek te gaan over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling. Meertalige ouders kregen advies over hoe zij dat een plek kunnen geven bij het voorlezen en de opvoeding. Dit jaar zijn de BoekStartcoaches er twee dagdelen per week. De Bieb verzorgt bij verloskundigenpraktijken workshops voor aanstaande ouders over het belang van voorlezen en geeft informatie over het taalaanbod van de bibliotheekorganisatie. Gezinnen worden door jeugdverpleegkundigen van het Centrum Jong gescreend op de geschiktheid voor deelname aan Voorlezen Thuis. Een voorleesvrijwilliger van De Bieb komt dan zo’n vijftien weken bij gezinnen thuis om aan de ouders te laten zien hoe leuk en leerzaam voorlezen is.

Peuterspeelzalen

TintelTuin en Babino werden vorig jaar bezocht door de leesmediaconsulenten van De Bieb om vragen van pedagogisch medewerkers over interactief voorlezen en meertaligheid te beantwoorden. Daarnaast werd interactief voorgelezen en gaven de consulenten voorlichting over een goede collectie leesmaterialen. Dit jaar worden bijeenkomsten over het belang van voorlezen ghouden en krijgen alle locaties prentenboekencollecties. De peuterspeelzalen lenen deze boeken uit aan kinderen en hun ouders en er staan activiteiten op stapel waarbij kinderen, ouders en de medewerkers onder begeleiding van leesmediaconsulenten genieten van prentenboeken met poppen en muziek. Getrainde vrijwilligers van De Bieb lezen voor op de peuterspeelzalen.

Digitale overheid

Deskundige medewerkers van De Bieb ondersteunen ouders daarnaast in het omgaan met de digitale overheid en melden hen aan voor taaltrajecten van De Bieb en haar partners. Pedagogisch medewerkers kunnen workshops tegemoet zien over onder andere interactief voorlezen en meertaligheid. Er komt extra aandacht voor het werven van gemotiveerde ouders voor Voorlezen Thuis. De leesmediaconsulenten van De Bieb laten de pedagogisch medewerkers de mogelijkheden van taalactiviteiten rond de prentenboeken zien en ervaren

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen