Voorwaarden voor lening funderingsherstel versoepeld

Foto: Twitter / Studio Floris

De voorwaarden om te lenen bij het landelijke Fonds Duurzaam Funderingsherstel (FDF) zijn versoepeld. Het doel is om meer woningeigenaren te ondersteunen bij de financiering van het noodzakeleijke herstel. De rente wordt verlaagd en de gemeente beoordeelt voortaan zelf of iemand voor de lening in aanmerking komt.

Zaanstad werkte in 2017 mee aan de oprichting van het FDF. Woningeigenaren die het werk niet zelf kunnen betalen en niet via een bank kunnen financieren hebben via het fonds wél de optie om een lening af te sluiten. De gelden komen van het Rijk en de samenwerkende gemeenten Zaanstad, Rotterdam en Gouda en ook zijn er diverse banken aangesloten. De afgelopen twee jaar zijn echter minder funderingen aangepakt dan was verwacht: slechts veertien stuks in twee jaar tijd. Zaanstad is daarom samen met de beide andere gemeenten in gesprek gegaan met het fonds, omdat in de praktijk veel mensen niet bleken te voldoen aan de voorwaarden om voor de lening in aanmerking te komen. Dit heeft geleid tot diverse aanpassingen.

Ook bestaande ‘klanten’ profiteren

Om de lening voor meer mensen mogelijk te maken, wordt niet meer gewerkt met een vaste rekenmethode die het bedrag van de lening afzet tegen het inkomen van de woningeigenaar. In plaats daarvan bepalen de gemeenten zelf of iemand in aanmerking komt voor de lening. Zaanstad gaat samen met een extern bureau beoordelen of de aanvrager genoeg inkomen heeft om tenminste de rente te kunnen betalen. Daarnaast is die rente met terugwerkende kracht met 0,5 procent verlaagd. Dat betekent dat ook de woningeigenaren die al een lening hebben hiervan profiteren. De gemeente staat nu bij het fonds garant indien er een restschuld overblijft. Voor inwoners met een lening op grond van een oudere regeling via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten verandert er niets.

Versnelling herstelwerk

In Zaanstad hebben ruim 7500 particuliere woningen nog een slechte fundering. Wethouder Songül Mutluer hoopt dat de veranderde werkwijze van het landelijke fonds een stap op weg naar een versnelling van het aantal herstelde funderingen. ‘Ondertussen blijven we in gesprek met het fonds en de partners en kijken we continue naar opties om te verbeteren. Ook kijken we samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken naar alternatieven om nog meer mensen in deze opgave te kunnen ondersteunen,’ aldus de wethouder in een persbericht.

https://twitter.com/NZKlimaat/status/1227142515670867968

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen