Nieuw fonds voor financiering urgent funderingsherstel

Foto: Wikipedia

De gemeente Zaanstad is een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van een landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Via dit fonds kunnen, onder voorwaarden, funderingsleningen worden verstrekt aan particuliere woningeigenaren. Naar verwachting zal het medio september van start gaan.

Een van de voorwaarden is dat het herstel dringend noodzakelijk is. Ook moet de eigenaar zelf in zijn verzakte pand wonen. Het fonds gaat doorborduren op de ervaring en deskundigheid die op dit gebied ontwikkeld en aanwezig is binnen de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, die tot nu toe goedkope leningen voor funderingsherstel mogelijk maakte.

Onder een urgente hersteloperatie wordt verstaan ‘een onomkeerbaar proces van verslechtering van de fundering van een woning c.q. bouwblok, dan wel daar waar herstel van de fundering van een woning binnen vijf tot tien jaar noodzakelijk wordt geacht’. Eigenaren met een te laag inkomen kunnen in die gevallen een lening krijgen waarbij de rente gedurende de eerste drie jaar wordt kwijtgescholden, of voor een nog langere periode wanneer dit van tevoren overeengekomen is. De lening moet wel binnen 360 maanden geheel worden afbetaald.

Er kan geen beroep op het fonds worden gedaan wanneer niet een heel blok wordt aangepakt, maar er een of meerdere eigenaren niet mee willen doen. Ook halve maatregelen of paalkopverlaging worden niet geaccepteerd: het herstel dient ‘volledig en robuust’ te zijn.

Vloerisolatie

Tevens wordt de verplichting opgelegd om vloerisolatie of een isolerende vloer aan te brengen wanneer vloerdelen verwijderd dan wel vervangen worden in het kader van het funderingsherstel. Gestimuleerd wordt dat andere energiebesparende maatregelen eveneens meteen worden uitgevoerd, maar omdat deze niet uit de lening betaald mogen worden kan dat niet worden afgedwongen.

Zaanstad vindt dat er nog een forse verbeterslag nodig is wat betreft de bouwkundige kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. Op vele fronten is die nu te laag. De funderingsproblemen spelen al vele jaren, maar ook zijn veel woningen verre van energiezuinig. Daarnaast vereist de vergrijzing van de bevolking meer levensloopbestendige woningen.

De Stichting Fonds Duurzaam Funderingsherstel is een initiatief van de het ministerie van Binnenlandse Zaken, Stichting Kennis Centrum voor Aanpak Funderingsproblematiek, de provincie Friesland, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de gemeenten Rotterdam, Zaanstad en Schiedam. Die hadden zich in de voorbereidende fase verenigd in de zogenoemde Brede Werkgroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen