Prinses Laurentien op infomarkt over belang van taal in Poelenburcht

Foto: Flickr

Prinses Laurentien kwam vandaag naar een informatiemarkt voor bewoners van Poelenburg en Peldersveld in de Poelenburcht om daar het belang van taal te onderstrepen. De echtgenote van prins Constantijn zet zich al sinds 2001 in om laaggeletterdheid en taalachterstand te voorkomen en weg te werken.

De gemeente en de GGD Zaanstreek-Waterland brachten er het belang van taal voor zowel kinderen als hun ouders onder de aandacht. Onder andere Agora, Babino, de Bieb, Centrum Jong, Choku, het Jeugdteam, Meedoen Zaanstad, Tinteltuin, het Sociaal Wijkteam, het Sportbedrijf, Zaan Primair en kinderboekenschrijver Hans Kuyper gaven acte de présence. In mei 2004 werd op initiatief van prinses Laurentien de Stichting Lezen & Schrijven opgericht en in 2009 werd ze benoemd als Speciaal Gezant Geletterdheid voor Unesco, waarmee ze zich ook wereldwijd inzet voor de problematiek van laaggeletterdheid. In november 2017 legde ze haar functie als erevoorzitter van Lezen & Schrijven neer, maar bleef nauw betrokken bij de aanpak van laaggeletterdheid zowel in Nederland als internationaal.

Kansongelijkheid

Uit onderzoek is bekend dat kinderen in Poelenburg en Peldersveld op dit moment duidelijk minder kansen op een goede ontwikkeling hebben dan kinderen in de rest van de gemeente. Zaanstad zet zich met verschillende andere partijen in om hierin in de komende 20 jaar verandering te brengen, onder de noemer Pact Poelenburg Peldersveld. Er is veel aanbod in Poelenburg en Peldersveld gericht op het verbeteren van het taalniveau van zowel jong als oud, zoals de peuterspeelzaal, Voorlezen thuis, Spelinloop, Spel aan Huis, de Huiswerkklas en taalcafés en taallessen.

Reacties