Bijna alle ‘voorrangswoningen’ naar niet-commerciële dienstverleners

Foto: Public Domain Vectors

De ‘Rotterdamwet‘ waarmee de gemeente woningzoekenden met een baan, pensioen, studiefinanciering of een startkwalificatie voorrang kan geven bij de toewijzing van een sociale huurwoning in Poelenburg of Peldersveld was tussen 1 juli 2018 en 1 december 2019 van toepassing op in totaal 192 woningen. Daarvan gingen er 176 via de voorrangsregels naar huurders met een baan in de non-commerciële dienstverlening (zoals de zorg, het onderwijs of de politie) en drie naar kandidaten met een baan in de commerciële sector.

De invoering van Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek moet bijdragen aan het duurzaam verbeteren van de twee Zaandamse wijken. Alle sociale en particuliere huurwoningen in Poelenburg en Peldersveld vallen onder de reikwijdte van de wet, op de zorg- en aanleunwoningen na. Door de selectie van nieuwe bewoners op grond van financiële zekerheid moet in Poelenburg en Peldersveld het aantal huishoudens dat op een uitkering is aangewezen worden teruggedrongen. Daarnaast kunnen er mensen geweigerd worden als uit politiegegevens over meeverhuizende personen van zestien jaar en ouder blijkt dat deze al eerder overlast hebben veroorzaakt of strafbare feiten hebben gepleegd. De gemeente werkt voor de uitvoering van de voorrangsregels samen met drie woningcorporaties en de politie.

Woningruil

Van de 192 woningen zijn er ook zestien woningen via woningruil verhuurd. In elf gevallen was daarbij sprake van minstens één bewoner met een bijstandsuitkering. De gemeente acht het mogelijk dat woningruil wordt gebruikt om de voorrangsregels te omzeilen: bij ruilen is er immers slechts één kandidaat. Met de corporaties is afgesproken dat deze gaan onderzoeken of deze route kan worden afgesneden. In anderhalf jaar tijd is het twee maal voorgekomen dat een negatieve woonverklaring is afgegeven. Voor het beoordelen van een politierapport wordt gebruikgemaakt van een door het ministerie opgesteld puntensysteem. Wanneer een aanvrager hoger scoort dan een betaalde puntengrens, dan komt er geen woningtoewijzing.

Huisvestingsvergunningen

Voor het betrekken van een particuliere huurwoning is in Poelenburg – Peldersveld onder de wet een huisvestingsvergunning nodig. Tussen 1 juli 2018 en 1 december vorig jaar is er drie keer een huisvestingsvergunning afgegeven voor een particuliere huurwoning. Er zijn echter meer adreswijzigingen in de wijken dan dat er huisvestingsvergunningen worden aangevraagd. Het gaat hierbij dan wel om zowel koop- als huurwoningen. Onderzocht gaat worden voor welke woningen geen vergunning is aangevraagd. Indien nodig wordt vervolgens niet nader omschreven actie ondernomen.

Aanpassingen

De gemeetnte gaat op twee punten het beleid aanpassen. Bewoners van Poelenburg of Peldersveld die binnen die wijken willen verhuizen hoeven geen huisvestingsvergunning aan te vragen. Maar bij stadsvernieuwing is het mogelijk dat zij tijdelijk in een ander deel van de gemeente terechtkomen. Strikt genomen zouden ook zij bij een terugverhuizing daarna een vergunning moeten hebben, maar die eis wordt geschrapt. Het tweede punt is dat in de Huisvestingsverordening een maximaal bedrag wordt genoemd dat kan worden opgelegd wanneer een bewoner geen huisvestingsvergunning heeft. Dit is juridisch gezien niet voldoende. Voor het opleggen van boetes moeten gradaties worden bepaald. Die worden nu uitgewerkt en later dit jaar aan de raad voorgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen