CDA wil containertuintjes inzetten tegen afvaldumpingen

Foto: Gemeente Harderwijk

Het CDA wil tuintjes in de strijd gooien tegen afval dat rondslingert bij verzamelcomtainers. Beplanting rondom moet ervoor zorgen dat de Zaanse buurten er zo schoon en prettig uit gaan zien.

De platforms naast de ondergrondse containers worden vaak gebruikt als stortplaats en dat is onplezierig bewoners, zeker als de betreffende container dichtbij woonhuizen staat.  Het trekt ongedierte aan en met wind kan het afval ook in het milieu terechtkomen en zich verder door de buurt verspreiden. ‘Door op de grijze plaat die aan de containerschacht bevestigd is een tuintje te plaatsen, is het niet meer mogelijk om afval op dit platform te leggen. Als bij het legen van de ondergrondse containers deze grijze plaat mee de lucht in wordt getrokken dan valt er geen afval vanaf. Het tuintje blijft gewoon staan en gaat mee de lucht in. Na het legen van de container komt alles weer terug op zijn plaats. Door toevoeging van een containertuintje krijgt de vuilcontainer een betere uitstraling en de tuintjes werken als ‘psychologische remmers’ voor het plaatsen van afval naast de container,’ betoogt raadslid Bas Westerhof.

In onder meer Den Haag, Rotterdam, Groningen en Harderwijk zijn al pilots gestart met dergelijke containertuintjes. De CDA fractie wil graag met de raad en het college van gedachten wisselen over een proef in Zaanstad. Bewoners zouden de mogelijkheid moeten krijgen om een dergelijk containertuintje in hun straat of buurt aan te vragen bij de gemeente. Zij zouden dan zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het tuintje op zich moeten nemen. ‘Het zou namelijk moeten gaan om een tuintje met echte planten en niet, zoals in Den Helder, met plastic planten,’ schrijft Westerhof in een rondvraag die nog door de raad moet worden behandeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen