Bewoners te slopen flats Peperstraat graag naar de Rosmolenbuurt

Een deel van de te slopen panden.
Een deel van de te slopen panden.
Foto: Google Street View

De huurders die als eerste uit hun te slopen woningen in de Peperstraat moeten verhuizen willen het liefst naar de nieuwbouw in de Rosmolenbuurt, waar het komende jaar fasegewijs huizen worden opgeleverd. Ze vinden dat ze daar op zouden mogen reageren ook als de termijnen van de sloop van de ene straat en de nieuwbouw in de andere niet helemaal op elkaar aansluiten.

Het staat in een nieuwe serie vragen van Democratisch Zaanstad over de ontwikkelingen in de Peperstraat. Daar groeien de zorgen, nu de tijd verstrijkt en veel bewoners nog steeds geen idee hebben waar ze in de toekomst terecht zullen komen. De appartementen die het eerste moeten plaatsmaken voor nieuwbouw staan over een jaar al op de agenda om te worden gesloopt. Maar er is nog steeds geen goedgekeurd sociaal plan en evenmin duidelijkheid over oplossingen voor scheefhuurders, grotere gezinnen en eenpersoonshuishoudens. Met de nijpende woningnood in de Zaanstreek en verre omgeving is dat een beangstigende situatie.

Escalerende toon

DZ-raadslid Henk Terol noteert in zijn schriftelijke vragen aan het college dat op sociale media de toon van bewoners escaleert: ‘De moderator van de Buurtvereniging bewoners Peperstraat heeft zelfs posts op Facebook verwijderd omdat daar laster en ondeugdelijke beweringen in stonden richting wethouders en raadsleden, die niet in positieve zin bijdragen aan de huidige situatie of die kunnen verhelpen.’ Het geeft wel aan dat het geduld bij veel bewoners zo langzamerhand op is, constateert Terol.

Hij schrijft over de verschillende regels die woningcorporaties en de commerciële Peperstraat-eigenaar Accres hanteren bij uitzetting en waarbij de huurders van de laatste zwaar in het nadeel zijn. DZ wil weten hoe de gemeente daar tegenaan kijkt, mede omdat de sloop en nieuwbouw kennelijk iot de koker van Zaanstad komt: ‘Accres heeft op aandringen van de gemeente renovatie afgewezen, terwijl er wel renovatieplannen zijn ontwikkeld door architect Koning. De gemeente heeft in haar antwoorden op vragen van bewoners de bouwdatum gebruikt om deze appartementen ongeschikt voor renovatie te vinden.’ De gemeente heeft dus bewust voor sloop en nieuwbouw van de 60 jaar oude complexen gekozen; is het dan niet logisch dat de gemeente daarmee ook een zorgplicht heeft voor de betrokken bewoners en ondernemers?

Plan voor renovatie

DZ vindt het onverteerbaar dat de gemeente de gevolgen van haar wens om nettere en mooiere straten te ontwikkelen afwentelt op de huidige bewoners. ‘In de renovatieplannen van architect Koning werden oplossingen ingebracht voor het ontbreken van isolatie en dubbel glas, hoge stookkosten, ziekteverschijnselen en schimmelvorming. Deze problemen zijn vergelijkbaar met de complexen in Poelenburg,’ schrijft Terol. Weet de gemeente eigenlijk wel dat aan de huizen in de Peperstraat al bijna 20 jaar geen onderhoud is gepleegd? Hij is ook allerminst gerust op de betrouwbaarheid van Accres, wegens slechte ervaringen in het verleden.

Een impressie van de nieuwbouw in de Rosmolenwijk.

Gesprek

Terol wil samen met de klankbordgroep en de huurdersgroep Peperstraat op korte termijn in gesprek met de wethouder om te trachten ‘de zeer delicate ontwikkelingen aangaande woningvervanging en daarmee de toenemende kans op escalatie’ te voorkomen. Democratisch Zaanstad vraagt de gemeentelijke organisatie bovendien om een viertal protocollen te ontwikkelen waarin vanaf het begin duidelijkheid wordt geschapen voor de navolgende situaties:

  • Waar dient de commerciële eigenaar van een pand rekening mee te houden bij sloop voor nieuwbouw, hoe komen de bewoners aan een vervangende woning en wie moet daarvoor actie ondernemen en wat zijn de rechten en de plichten van de eigenaar maar ook van de bewoner?
  • Dezelfde vragen en antwoorden maar dan waar het gaat om een woningbouwcorporatie als verhuurder;
  • Nogmaals hetzelfde maar dan bij een particuliere eigenaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen