Vergunning verleend voor Zaandamse biomassacentrale

Foto: Warmtenet Zaandam-Oost

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft afgelopen maandag de vergunning op grond van de Wet natuurbescherming verleend voor de biomassacentrale van Bio Forte aan de Pascalstraat 8 te Zaandam. Die geldt ook voor de hulpwarmtecentrale aan de Brikstraat 1. Volgens de vergunning neemt de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden niet toe door de centrale.

Bio Forte Zaanstad heeft een aantal maatregelen genomen waardoor de verwachte NOx- (stikstof) en NH3-uitstoot (methaan) van de biomassacentrale ‘aanzienlijk lager is dan het reguliere wettelijke kader uit het Activiteitenbesluit. De beoordeling van de Omgevingsdienst is dat daardoor de stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske niet toeneemt. De Omgevingsdienst oordeelt dat de stikstofdepositie als gevolg van de biomassacentrale en hulpwarmtecentrale meer dan gecompenseerd wordt door de afname van de stikstofdepositie als gevolg van het afschakelen van de gasketels in vijf woongebouwen in Zaandam-Oost,’ aldus een persbericht.

Testfase nog niet voorbij

Directeur Han Beckmann van Bio Forte Zaanstad zegt daarin: ‘Dit is een belangrijke stap om de centrale in bedrijf te kunnen nemen. We realiseren ons dat bewoners zich zorgen maken over de uitstoot van de biomassacentrale. We hebben daarom in de meest geavanceerde en nieuwste filtersystemen geïnvesteerd, zodat uitstoot minimaal is en lager dan de wettelijk toegestane normen. We zijn blij dat dit bevestigd wordt door de afgegeven vergunning van de Omgevingsdienst. In de komende weken gaan we verder met het testen van de installaties. Daarnaast we zijn nog met de gemeente in gesprek over de revisievergunning voor het gebouw. We hebben namelijk de schoorstenen moeten verplaatsen om een geavanceerde, schone rookgascondensor te kunnen plaatsen. Daarvoor hebben we het ontwerp van het gebouw moeten aanpassen en daarvoor vragen we nu een revisievergunning aan.’

Aansluiting drie flatgebouwen

Nu ook de vergunning voor het installeren van de tweede hulpwarmtecentrale is afgegeven, kan Engie in de komende maanden de andere flats aan gaan sluiten op het warmtenet en ook de tweede hulpwarmtecentrale installeren. In november en december zijn de flatgebouwen Perim en Brandaris al op het warmtenet aangesloten. Nu volgen de IJdoorn, Noordwachter en Pharus. ‘In goed overleg met de Verenigingen van Eigenaren en de woningbouwcoöperaties Parteon en Rochdale maken we een planning en informeren we daar gezamenlijk de bewoners over. We verwachten binnenkort meer te kunnen vertellen wanneer we dat precies gaan doen,’ aldus projectmanager Roelof Zeijlmaker van het energiebedrijf.

Bezwaar maken

De aanvraag, het besluit en de bijbehorende stukken (zaaknummer OD.283023) liggen tot 10 maart ter inzage bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord aan het Dampten 2 in Hoorn en tot die tijd kan bezwaar worden aangetekend tegen de verleende vergunning bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Het bezwaarschrift moet in ieder geval uw naam, adres, postcode en woonplaats bevatten en ook de datum, de omschrijving van het besluit, de motivering van de bezwaren en een handtekening. De stukken zijn na een telefonisch afspraak (telefoonnummer 088 – 10 21 300) in Hoorn in te zien.

De vergunningaanvraag is voor beide installaties, die in de aanvraag als één project worden gezien vanwege de organisatorische binding. De hulpwarmtecentrale in het gebouw vlakbij de Brandaris had als bestaande installatie nu geen nieuwe natuurvergunning nodig en draait al mee in het warmtenet. De twee hulpwarmtecentrales en de biomassacentrale vormen samen de warmtebron voor het Warmtenet Zaandam Oost.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen