Staking legt basis- en middelbaar onderwijs plat

Foto: PxHere

Het verschil tussen de onderwijsstaking een kleine drie maanden geleden en die van vandaag en morgen, die op elke Zaanse school in meer of mindere mate gevolgen heeft, is dat er inmiddels een nieuwe CAO is. Maar het veld is verre van tevreden.

Volgens Nu.nl sluit op landelijk niveau rond 59 procent van de basisscholen de deuren en 28 procent van de middelbare scholen. De staking is uitgeroepen door de vakbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FNV Overheid, FvOv en Leraren in Actie. Het is een politieke actie om druk uit te oefenen op het kabinet om strctureel meer geld vrij te maken voor de onderwijssector. Als scholen daardoor dicht moeten blijven vanwege een tekort aan menskracht kunnen ze geen beroep doen op uitzendkrachten of payroll-medewerkers, omdat dat het stakingsrecht zou ondermijnen. Het is wel toegestaan om eigen medewerkers te vragen om extra te werken tijdens te staking, of om vervangers in te zetten. Werkwillige medewerkers hebben echter het recht om te weigeren het werk van stakende collega’s over te nemen. Zo’n weigering mag voor hem of haar geen negatieve consequenties hebben.

Volgens de PO Raad wordt door juristen verschillend gedacht over een zorgplicht van schoolbesturen voor de leerlingen. Sommige vinden dat die zorgplicht bestaat en dat leerlingen opgevangen moeten worden als ouders echt niets anders kunnen regelen. Andere juristen menen dat dit niet hoeft zolang de sluiting van de school maar op tijd wordt aangekondigd. Het ministerie van Onderwijs gaat uit van een opvangplicht. Schoolbesturen dienen ouders goed te informeren over hoe wordt omgegaan met de opvang. Van hen mag echter worden verwacht dat zij zich er zelf echt voor inspannen om opvang te regelen.

Lesuren

De twee stakingsdagen van deze maand zijn geen excuus om de minimale onderwijstijden (7520 uur in acht lesjaren; minimaal 3520 uur in de onderbouw en 3760 uur in de laatste vier jaar op de basisschool) niet te halen. De Onderwijsinspectie controleert dat. De verloren uren moeten dus op een later moment worden ingehaald, maar dat betekent niet dat stakers die tijd later zelf weer moeten inleveren: ook dat zou weer een ondermijning van het stakingsrecht zijn. De scholen moeten dus een manier verzinnen om daar een oplossing voor te vinden. Wie de stakende leraren een hart onder de riem wil steken kan dat doen door het Manifest Onderwijscrisis te tekenen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen