Moskee bouwt verder naargelang het geld binnenkomt

Er is voor de casco bouw nog ruim 330.000 euro nodig.
Er is voor de casco bouw nog ruim 330.000 euro nodig.
Foto: Facebook / Ar-Rahma Assendelft

De PVV heeft het college van B & W vragen gesteld over de financiering van de nieuwe moskee in Saendelft – en het moskeebestuur van Ar-Rahma geeft antwoord. Dat is ongebruikelijk, maar wel een stuk sneller dan de gangbare werkwijze.

‘Over de financiering van de moskee kunnen we duidelijk zijn. Er is genoeg geld opgehaald om de grond te kunnen kopen en te kunnen starten met de bouw. De rest zullen we moeten ophalen middels benefieten en donaties. We zijn hier volledig transparant in en dit zal ook getoetst worden in het tweede Bibob-onderzoek,’ aldus Nordin Nasla namens het bestuur. Het bij de benefiet-bijeenkomst van december vorig jaar opgehaalde bedrag wordt gebruikt voor de financiering van het gebouw. Weersproken wordt bovendien dat amateurklussers opgeroepen zouden worden om de handen uit de mouwen te steken: ‘In de islamitische gemeenschap zijn leden met werkervaring in de bouw. Denk hierbij aan loodgieters, metselaars en schilders. Deze leden hebben zich bij aanvang van de bouw aangemeld als vrijwilligers. Het gaat hier dus om vrijwilligers met relevante werkervaring in de bouw en/of met een technische achtergrond en niet om amateurs.’  

Flyer

Er is weliswaar sprake geweest van een flyer waarin een oproep is gedaan voor vrijwilligers voor de bouw van de moskee, maar die was niet afkomstig van het moskeebestuur en dat staat bovendien niet achter de tekst, schrijft Nasla. Het is volgens hem onduidelijk wie er wel achter zit. ‘De bouw van de moskee zal voldoen aan de voorgeschreven bouwregelgeving. Vanuit de gemeente is, zoals gebruikelijk is, toezicht op de bouw. De bouwveiligheid is niet in het geding. Hier wordt streng op toegezien door alle partijen die bij de bouw van de moskee betrokken zijn.’ De aannemer en het stichtingsbestuur werken zoals vooraf is afgesproken in fases, omdat gaandeweg meer geld moet worden opgehaald door middel van giften en sponsoring om verder te kunnen met de bouw.

Bouw in fases

‘Tijdens het eerste Bibob-onderzoek hadden we genoeg geld om de grond te kopen. Daarna zijn we begonnen met geld inzamelen voor de casco bouw. De bouw is op 12 april 2019 gestart en we zitten nu bij de bouw fase drie en wederom doen we beroep op de donateurs. Er is op regelmatige basis overleg tussen de buurtbewoners en het moskeebestuur.’ Voor vragen of opmerkingen kan iedereen bij de buurtwerkgroep terecht via het e-mailadres [email protected], aldus de reactie op de schriftelijke vragen van de PVV. 

 

Reacties

Cookieinstellingen