Bijna 1950 jonge bomen Saendelft West groeien niet zoals zou moeten

Foto: Google Street View

De – sluitende – begroting van Zaanstad voor 2020 kent ook een Risico top 20 en daarin staat op plek dertien een bijzondere potentiële kostenpost: in Saendelft West vertonen bijna alle 1944 aangeplante bomen ‘gebreken in de ontwikkeling’ en hiervoor moeten herstelkosten gemaakt worden. ‘Vooralsnog is onduidelijk hoe deze kosten over partijen worden verdeeld,’ aldus de tekst.

Bomen zijn in Zaanstad inmiddels een terugkerend onderwerp van gesprek: er wordt volgens veel inwoners te vrijblijvend gekapt en het rooien van het Fortuinveld terwijl er nog helemaal geen zicht is op de geplande verhuizing van hockeyvereniging De Kraaien naar dat deel van Zaandijk leidde tot oproepen tot protest en blokkades van het spontaan ontstane natuurgebied. De kap van 272 bomen in Het Kalf wordt overmorgen behandeld door de Raad van State. Volgens het college is de helft van alle gemeentelijke bomen in Zaanstad in een matige of slechte conditie. Een heel ander verhaal is de Westzijde, waar de gemeente bomen heeft laten planten in boombakken om te voorkomen dat bij een volgende ruimtelijke ingreep opnieuw bomen het loodje zullen moeten leggen. De website Straatbeeld is er lovend over.

Nieuwe soort uit Hongarije

De bakken van cortenstaal geven de bomen meer ruimte en er is volgens de site een slimme keuze gemaakt voor de Tilia mongolica ‘Buda’, een druipvrije linde. Daarvan zijn er in totaal 60 geplaatst. De soort is afkomstig uit Hongarije en een kleine tien jaar op de markt. De nieuwe variëteit van de Mongoolse linde groeit sneller en heeft een groter, glanzender en sierlijker blad. Hij wordt gemiddeld acht tot tien meter hoog. De boom is ongevoelig voor bladluis waardoor er geen overlast is van honingdauw, de zoete plakkerige stof die door luizen afgescheiden wordt. De schors en takken van de boom zijn bruingrijs. Het blad kleurt geel in de herfst. De bloemen zijn cremekleurig en bloeien in juni. Te hopen valt dat het experiment met de bakken in het centrum van Zaandam beter zal uitpakken dan de aanplant van de bomen in Saendelft.

Reacties