Herinvoering kapvergunning voor grote percelen met veel bomen

Foto: Pixabay / Mamkaklass

Het college wil dat eigenaren van grote percelen met veel bomen voortaan weer verplichten om een kapvergunning aan te vragen als ze daarvan af willen. Aan de Algemene Plaatselijke Verordening moet een kaart worden toegevoegd waarop die gebieden gemarkeerd zijn, zo luidt het voorstel. 

Begin 2018 dienden een GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP een agenda-initiatief in voor het behoud van bomen. Het college onderzoekt daarom de mogelijkheden om bomen ouder te laten worden en beter te beschermen. Een van de ontplooide initiatieven was onderzoeken op welke manier de vergunningsplicht voor het kappen van bomen verruimd kon worden. Wethouder Gerard Slegers, die het de afgelopen dagen op sociale media voor de kiezen kreeg vanwege de door hem verdedigde en volgens velen premature kap op het Fortuinveld, laat in een persbericht weten ook zeer op bomen gesteld te zijn. ‘Bomen zijn van levensbelang en van grote toegevoegde waarde voor ons allemaal. Bomen zorgen voor verkoeling, voor zuurstof, betere luchtkwaliteit en het afvangen van fijnstof. Door het verruimen van de vergunningsplicht bij het kappen van bomen hebben we beter zicht of kap noodzakelijk is en bieden we inwoners om een zienswijze in te dienen tegen de kap.’

Fortuin-groen (voorlopig) gered

De bomen en struiken op het Fortuinveld zijn overigens gered door de gong: na de vernietiging van het bestemmingsplan voor het gebied door de Raad van State op grond van de eerdere stikstofuitspraak van ’s lands hoogste bestuursrechter heeft Slegers besloten de kap toch voor onbepaalde tijd op te schorten. Die zou maandag beginnen. De bouw van een nieuw sportcomplex voor hockeyvereniging De Kraaien loopt door de streep door het bestemmingsplan en de verplichting om alsnog een natuurtoets uit te voeren voor nog onbekende duur vertraging op.

De voorgestelde gebiedenkaart.

Herplant of boete bij overtredingen

Op de gebiedenkaart komen de percelen met grote aantallen bomen te staan, met onder meer terreinen van Staatsbosbeheer, ProRail en de provincie. Ook openbare plekken als schoolpleinen, sportparken, begraafplaatsen en volkstuinen worden erop meegenomen. Voor het uitdunnen van bomen geldt op deze gemarkeerde terreinen een meldplicht. Eigenaren van de gemarkeerde percelen die kappen zonder vergunning zullen een herplantplicht krijgen opgelegd. Als herplanten niet mogelijk is moet een boete betaald worden. Als de raad instemt met het toevoegen van de gebiedenkaart aan de APV dan wordt die vastgesteld en komen de stukken hierover ter inzage te liggen op het gemeentehuis. Bewoners krijgen de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De eigenaren van de percelen waarop de vergunningsverplichting van toepassing wordt, krijgen dan een brief met uitleg over de nieuwe situatie. Zij hebben uiteraard ook de kans om een zienswijze in te dienen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen