Kraaien kunnen nog hooguit twee jaar verder in Wijdewormer

Het huidige complex van de hockeyvereniging.
Het huidige complex van de hockeyvereniging.
Foto: Google Maps

De Kraaien kunnen na het nemen van extra maatregelen om aan kwaliteitseisen van de hockeybond te voldoen nog één of twee jaar op het huidige complex in Wijdewormer blijven spelen, ‘maar dan is het ook echt op’. Dat zei wethouder Gerard Slegers gisteravond in de gemeenteraad. Er wordt niet afgeweken van het plan om de club op termijn te verhuizen naar het Fortuinveld in Rooswijk: de raad wilde dat, het college voert die opdracht uit en De Kraaien kijken ernaar uit. Moties om de verplaatsing van de hockeyclub af te blazen en om het Foruinveld de bestemming natuur te geven haalden het niet.

De gisteravond aangetreden nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks Romkje Mathkor stelde dat het raadsbesluit over de verhuizing van De Kraaien in een geheel nieuw daglicht is komen te staan na de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State. Zij voorziet dat doordoor een vertraging van minstens vier jaar en waarschijnlijk nog langer zal optreden in het toch al slepende proces. Daar is de sportvereniging niet bij gebaat en dus was haar advies: praat met De Kraaien over een alternatieve locatie of renovatie en uitbreiding van twee naar drie velden in Wijdewormer.

Duidelijkheid

Hans Kuyper van Rosa was dat gesprek al aangegaan en de uitkomst daarvan was dat De Kraaien er nog steeds vanuit gaan dat ze naar Zaandijk gaan: ‘Ze willen niet eens over een alternatieve plek nadenken.’ Roland van Braam (SP) vreest dat de kosten van zes miljoen voor de bouw van het hockeycomplex nog gaan verder oplopen en vroeg om duidelijkheid voor alle partijen. Bestem het Fortuinveld als natuur en dan is die duidelijkheid er voor alle betrokkenen én kan er een heel bijzonder natuurlijk bos ontstaan in Zaanstad. Het verbijsterde Christa Neefjes (CU) allemaal. Na een lange vergadering, in een race tegen te klok om het onderwerp op tijd afgeraffeld te krijgen ‘even’ dergelijk ingrijpende besluiten nemen stuitte haar tegen de borst. Stephanie Onclin (VVD) maande tot kalmte: ‘Laten we nu geen overhaaste besluiten nemen.’

Geen ingrepen in het veld

Harrie van der Laan (POV) ziet het allemaal zonniger in: volgens hem ligt er na het aanpassen van het door de Raad van State afgeschoten Programma Aanpak Stikstof misschien wel snel een uitspraak dat de aanleg van het hockeycomplex gewoon door kan gaan. Daarbij voorbijgaand aan het gegeven dat de RvS zich niet heeft uitgesproken over alle andere bezwaren die tegen het bestemmingsplan zijn ingediend en die mogelijk op hun beurt ook aanpassingen noodzakelijk maken. Hoe dat ook zij: voorlopig wordt er niet gekapt of gesnoeid op de Fortuinveld en ook worden holtes in bomen niet preventief dichtgemaakt om de komst van beschermde vleermuizen voor te zijn. Een excursie voor raadsleden op touw gezet door bioloog David Sluis toonde bovendien afgelopen zondag aan dat er al vleermuizen van die holtes gebruikmaken, waardoor een dergelijke ingreep een overtreding van de Wet natuurbescherming zou opleveren. In het veld zelf blijft het voorlopig rustig; daarbuiten gaat het verbale wapengekletter ongetwijfeld verder. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen