Holtes in bomen Fortuinveld gedicht om komst vleermuizen voor te zijn

Foto: PxHere

De gemeente gaat preventief holtes in bomen op het Fortuinveld in Zaandijk dichten om te voorkomen dat vleermuizen zich daar gaan vestigen. Die komen er tot nu toe niet voor volgens de natuuronderzoeken, maar Zaanstad vreest kennelijk dat de beschermde diersoort het veld waar hockeyvereniging De Kraaien moet komen opeens ontdekt als een geschikte uitvalsbasis.

Het groen aan de rand van Rooswijk blijft voorlopig staan, omdat door de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State de aanleg van het sportcomplex met minstens een jaar vertraagd is. De hele bestemmingsplanprocedure moet nu overnieuw worden gedaan, maar ditmaal inclusief de natuurtoets die eerder met een beroep op het Programma Aanpak Stikstof omzeild was. Het PAS is ongeldig verklaard wegens strijdigheid met Europese regelgeving en daarmee is de juridische basis onder het bestemmingsplan weggevallen: er ontbreekt een essentieel onderdeel van de benodigde documenten.

Snoeiwerkzaamheden

De gemeente brengt momenteel in kaart wat deze situatie betekent voor De Kraaien en Zaanstad zelf, ook financieel. Het plan voor het sportpark blijft echter overeind en vandaar de gevreesde komst van vleermuizen, die opnieuw roet in het eten zouden kunnen gooien. ‘Daarom gaan we in overleg met de ecoloog de holtes in de bomen dichtmaken,’ schrijft wijkmanager Nina Schreefel in een brief aan bewoners. ‘Dit dichtmaken heeft geen gevolgen voor de bomen, maar er moet wel ruimte gemaakt worden om bij de bomen te komen waarin de holtes zitten. Hiervoor zullen enkele bosjes gesnoeid worden. De komende periode zult u dus wel de aannemer en ecoloog aan het werk zien om de holtes te dichten, maar niet om de bomen te kappen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen