ZVH en WormerWonen tegen huur op basis van inkomen

Foto: Flickr / Hans Splinter

ZVH in Zaandam en WormerWonen in Wormer zijn tegen de plannen van het kabinet om huren in de toekomst vast te stellen op basis van inkomen, meldt het Noordhollands Dagblad vandaag. Die komen volgens de woningcorporaties de toegang tot sociale huurwoningen niet ten goede.

Vandaag is de laatste dag dat nog zienswijzen kunnen worden ingediend op het tweede conceptwetsvoorstel waarin minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken diverse maatregelen op de huurmarkt voorstelt. Het kabinet wil daarmee de slagingskansen op de huurmarkt verbeteren, tijdelijke huurkorting mogelijk maken en waar nodig hoge (midden)inkomens een ‘meer reële huurprijs‘ laten betalen die ‘past bij de kwaliteit van de woning’. De inkomensgrens voor sociale huur – nu 38.035 euro – wil de minister afhankelijk maken van de samenstelling van het huishouden, omdat bij gelijke inkomens gezinnen na aftrek van de vaste lasten minder overhouden voor woonkosten dan een eenpersoonshuishouden. Voor gezinnen met een laag middeninkomen is een huurwoning in de vrije sector (met een huur van meer dan 720 euro) moeilijk betaalbaar. Met de hogere voorgestelde inkomensgrens van 42.000 euro komen zij wel in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de inkomensgrens licht omlaag naar 35.000 euro en raakt zo’n huis dus verder uit het zicht.

Hogere inkomens betalen voor lage huren

Hoge (midden)inkomens zullen door hogere huren mee moeten betalen aan de betaalbaarheid van de huur voor de laagste inkomens. Voor inkomens boven 42.436 euro is in het huidige systeem een hogere huurverhoging mogelijk. Het voorstel is om deze inkomensgrens te verhogen naar 45.000 euro voor eenpersoonshuishoudens en 52.000 voor meerpersoonshuishoudens en bij deze inkomensafhankelijke huurverhoging grotere huursprongen mogelijk te maken. Afhankelijk van de huishoudsamenstelling en de inkomenscategorie kan de huur met maximaal 50 of 100 euro per maand stijgen.

Tijdelijke huurkorting

Voor verhuurders wordt het gemakkelijker om een tijdelijke huurkorting te geven. Zij kunnen na een korting van maximaal drie jaar de huur weer verhogen naar het oude niveau met daarbovenop maximaal drie opgeschorte huurverhogingen. Verhuurders krijgen verder de mogelijkheid om zeer lage huren sneller te verhogen. 

Reacties