Eigenaren Aris van Broekweg 5 willen minimaal 1,4 miljoen van Zaanstad

17 jul , 15:00 Bedrijvigheid
Screenshot_20250717_133701
Google Street View

De erfgenamen van de voormalige Fabriek voor Speciaalgereedschappen en -werktuigen Dorjee aan de Aris van Broekweg 5 in Zaandam geven hun verzet tegen de verkoop van het terrein aan de gemeente op. Zaanstad wil het perceel in bezit krijgen vanwege de geplande woningbouw in het gebied en een nieuwe industriële gebruiker zou dat in de weg kunnen zitten. En de prijs opdrijven.

De eigenaren willen minimaal 1.400.000 euro vangen voor de 1705 vierkante meter grond en de 720 vierkante meter beslaande opstallen uit 1961, blijkt uit een schrijven van hun advocaten. De bedrijfshallen zijn voor Zaanstad overigens van generlei waarde: het is de gemeente uitsluitend om de (bouw)grond te doen. Op de kop van de Aris van Broekweg moet ook nog Techlands verrijzen, het hybride techniekcentrum voor Zaanstreek - Waterland. Als deadline voor de verkoop noemt de eigenaar 1 september dit jaar. Het pand stond eerder te koop bij inschrijving.

Voorkeursrecht

Zaanstad werkt nog aan de gebiedsvisie waarin alle wensen samenkomen, maar vestigde in de aanloop naar dat beleidsstuk begin dit jaar al wel een voorkeursrecht op het perceel, een eerste recht op koop. Inmiddels hebben de eigenaren laten weten te willen onderhandelen over de prijs, aldus een brief van het college aan de gemeenteraad.

Onderdeel van de onderhandelingen over de prijs is het op kosten van de gemeente inschakelen van een onafhankelijke taxateur om tot een redelijk bedrag te komen. Mochten de gemeente en de verkoper het eens worden over de prijs, dan moet de raad die transactie nog bezegelen. Lopen de onderhandelingen op niets uit, dan kan de eigenaar het college vragen om de rechter te verzoeken een oordeel over de prijs te geven.

De rechtbank benoemt dan één of meerdere deskundigen om een advies uit te brengen over de prijs en doet binnen zes weken uitspraak. De kosten van deze procedure, inclusief kosten van de deskundigen, zijn voor de gemeente. Na de uitspraak van de rechter heeft de grondeigenaar drie maanden de tijd om de gemeente te vragen de grond aan te kopen tegen de door de rechter bepaalde prijs. De gemeente is dan verplicht daar gehoor aan te geven. Het gemeentelijk voorkeursrecht vervalt als de gemeente juridische steken laat vallen in het proces of toch besluit om van aankoop af te zien.

Aansprakelijkheidsstelling

Tegelijkertijd met het verzoek om in onderhandeling te treden over de verkoop heeft de eigenaar van de Aris van Broekweg 5 de gemeente aansprakelijk gesteld voor de schade die er zou zijn geleden als gevolg van het gemeentelijk voorkeursrecht op het perceel. Deze aansprakelijkheidsstelling voor een bedrag van 132.382,46 euro ligt nu bij de verzekeraar van de gemeente met het verzoek om te beoordelen of de verzekering dekking biedt tegen deze claim. Democratisch Zaanstad heeft al vragen gesteld over de mogelijke gevolgen van deze claim voor de gemeente en wil weten wanneer de gemeenteraad betrokken wordt bij de taxatie en de onderhandelingen over de prijs.