De beschikbare ruimte voor wonen, werken en recreëren wordt krapper en krapper in Zaanstad en de strijd om elke beschikbare vierkante meter zal in de toekomst alleen maar spannender worden. Een voorproefje van wat ons nog te wachten staat is de toekomstige invulling van het bedrijventerrein Aris van Broekweg. Een klein stukje Zaandam waar vele begerige blikken op gericht zijn.
De gemeente wil een voorkeursrecht vestigen op huisnummer 5, de voormalige Fabriek voor Speciaalgereedschappen en -werktuigen Dorjee, maar de erfgenamen van de overleden eigenaar voelen dat hun belangen daarmee onevenredig geschaad worden. De grond en opstallen waren te koop via niet-openbare biedingen, tot Zaanstad dat proces op losse schroeven zette met het besluit om een gemeentelijk voorkeursrecht op het perceel te vestigen. De erfgenamen vrezen daardoor geld mis te lopen en zien hun plan om het bedrijf per 1 maart te liquideren in rook opgaan.
Zaanstad heeft het oog op het perceel laten vallen omdat het de gemeente de kans geeft om grip te houden op toekomstige ontwikkelingen. Ze heeft al aangrenzend land in bezit en des te meer grond, des te ruimer de mogelijkheden om er wat mee te doen. Een hindernis is dat er pas in het derde kwartaal van dit jaar met een gebiedvisie meer duidelijkheid komt over de toekomst van de Aris van Broekweg. Dat bleek ook een worsteling voor de gemeenteraad, maar wethouder René Tuijn hield vol dat nú toehappen bij het beschikbaar komen van een perceel de gemeente hoe dan ook op termijn voordelen oplevert.
De kapers op de kust zijn onbekend, maar het algemene gevoelen is dat daar waarschijnlijk buurman Bosma & Bronkhorst bij zal zijn, want dat bedrijf heeft het al jaren over uitbreiding zonder daar op de huidige locatie plek voor te hebben. De onderneming is daar gevestigd sinds 1966 en nam in 2017 nog een extra hal van circa 1100 vierkante meter in gebruik aan de Aris van Broekweg 7, waarin onder andere de robotica-activiteiten zijn ondergebracht. Min of meer in het verlengde daavan is er dan de gewenste vestiging van een nabijgelegen techniekcampus.
Het idee van Zaanstad dat er naast de bestaande industriële activiteiten ook gewoond moet kunnen worden aan de Aris van Broekweg stuit buiten het college en de gemeenteraad vooral op verzet. ZVH wil er op eigen grond ruim 100 woningen bouwen, tot consternatie van de ondernemers die bewoning onverenigbaar achten met hun bedrijven en de daarmee gepaard gaande herrie, wellicht geuroverlast en in elk geval verkeersbewegingen van zware voertuigen. Andere concrete woningbouwplannen zijn er nog niet, maar als de gemeente grond koopt heeft dat meestal maar één doel. Het wachten is op de visie - en op een besluit over het bezwaar dat de erven Dorjee hebben ingediend tegen het voorkeursrecht.