Alleenstaande minder welkom in sociale huurwoning

Foto: PxHere

Het plan van minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken om de inkomensgrens waarmee gezinnen recht hebben op een sociale huurwoning te verhogen en die voor eenpersoonshuishoudens te verlagen stuit op verzet van de Woonbond. Dan mag een alleenstaande met een bepaald inkomen dus niet meer wonen waar een meerpersoonshuishouden met dezelfde draagkracht dat wel mag.

De bond vindt het goed dat de inkomensgrens voor gezinnen met een middeninkomen omhoog gaat, omdat zij een huis boven de sociale huurgrens van momenteel 720,42 euro vaak niet kunnen betalen. Maar ook voor alleenstaanden geldt dat de vrije huursector vaak geen betaalbaar alternatief is. Dat de minister de inkomensgrens voor die laatste, nog steeds in omvang toenemende groep Nederlanders wil verlagen om zo de doelgroep voor sociale huur gelijk te houden is ‘de wereld op zijn kop’, schrijven de Woonbond en de organisatie van woningcorporaties Aedes in een gezamenlijke reactie.

Hoe laag de inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens moet worden, is nog niet duidelijk, maar zal in ieder geval onder de 38.000 euro bruto per jaar komen te liggen als het aan Ollongren ligt. Woonbonddirecteur Paulus Jansen: ‘Als meer mensen gezien hun inkomen een beroep moeten doen op een sociale huurwoning, moeten we de sociale huursector vergroten. Niet het probleem verleggen door een andere groep buiten te sluiten.’

 

 

 

Reacties