Soms wel, soms geen ruchtbaarheid gegeven aan drugspanden

Foto: Gemeente Zaanstad

Er worden in Zaanstad meer drugspanden gesloten en wietkwekerijen opgerold dan de gemeente laat weten. De politie besteedt er op haar (sociale) mediakanalen al helemaal geen aandacht aan, een ijverig twitterende wijkagent daargelaten. Dat een pand met een maatschappelijke bestemming met stille trom op slot gaat is een nieuwigheid. 

Aan de Esdoornlaan achter Huis te Zaanen – nu het tijdelijk wegens een door de pandeigenaar verkeerd uitgevoerde verbouwing gesloten eetcafé De Herinnering – in Wormerveer is onlangs voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd een hennepplantage ontmanteld, zo viel op de Facebookpagina Wormerveer te lezen. De eerste keer zat de plantage op de eerste verdieping en nu op de begane grond van een woning. Het pand werd afgelopen januari op last van de burgemeester voor zes maanden gesloten.

Stichting Samen 1 Samen Sterk

Ook het pand van de stichting Samen 1 Samen Sterk (het voormalige Surbeza) aan de Slachthuisstraat 67A is gesloten wegens een drugsdelict: er hangt het inmiddels welbekende gemeentelijke bord op waarmee dat wereldkundig wordt gemaakt, zo wist De Orkaan te melden naar aanleiding van de foto van een lezer. Daar er is nooit een officieel bericht over geweest: niet over de vondst van wat dan ook en evenmin over de sluiting, waardoor de duur dus onbekend is. Er was een horecavergunning voor de voormalige school ‘t Anker geweigerd en de stichting zag een subsidieverzoek niet ingewilligd worden, maar de reden daarvoor bleef onduidelijk. De burgemeester liet de raad alleen weten dat dit was gebeurd op grond van een Bibob-onderzoek.

Geen activiteiten sinds 3 maart

De ontmanteling van de wietplantage in Wormerveer kan later nog ‘officieel‘ aan het licht komen als burgemeester Jan Hamming mocht besluiten om het pand wederom voor een bepaalde periode tot verboden terrein te verklaren, maar dat de sluiting van de huisvesting van een stichting met een maatschappelijke doelstelling volkomen geruisloos gaat is opmerkelijk. Samen 1 Samen Sterk heeft tot doel om ‘mensen van verschillende achtergronden en culturen bij elkaar te brengen; in het bijzonder mensen met een Arubaanse, Antilliaanse en Surinaamse achtergrond‘. Dat gebeurt door het organiseren van activiteiten, bijlessen en feesten, maar de laatste activiteit in de Slachthuisstraat was volgens de Facebookpagina een ‘Kidsevent‘ op zondag 3 maart. Volgens De Orkaan werd het pand een dag later gesloten.

Bron: Facebook / Samen 1 samen sterk

De tijdelijke sluiting van drugspanden is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen,’ zo besluit de gemeente standaard elke aankondiging van een sluiting. Die zou daarom dan ook ‘steeds nadrukkelijk naar buiten worden gebracht‘. Die laatste mededeling blijkt dus niet te kloppen. Vanuit de gemeenteraad zijn sinds de sluitingen van woningen – naast de al langer bestaande sluitingen van bedrijfspanden – nogal wat vragen gekomen over de overwegingen achter de bestuursrechtelijke ingrepen van de burgemeester.

Strafrecht richt zich op eigenaar/gebruiker

Op vragen van Democratisch Zaanstad antwoordde Jan Hamming onlangs nog dat een sluiting gericht is op het pand en ‘nadrukkelijk niet bedoeld is als straf voor de huurder, gebruiker of eigenaar‘. ‘De sluiting ziet op het herstellen van de openbare orde en is bedoeld ter verhindering dat het pand weer gebruikt gaat worden door het drugscircuit en de georganiseerde drugshandel.‘ Het strafrecht moet zich bezighouden met de personen achter de drugsdelicten. GroenLinks en de SP wachten nog op opheldering over de sluiting van een horacapand in Zaandijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Facebook / Samen 1 samen sterk

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen