Vraagtekens GroenLinks en SP bij sluiting horecapand Zaandijk

Foto: Gemeente Zaanstad

De SP en GroenLinks willen van de burgemeester horen waarom hij deze week een horecazaak aan de Lagedijk in Zaandijk voor een jaar heeft gesloten. In de zaak werd afgelopen mei tijdens een veegactie een man uit Den Haag aangehouden die 34 wikkels cocaïne bij zich had.

De twee fracties willen weten wat precies de aanleiding was om het pand voor een jaar te verzegelen en of het de eigenaar dan wel manager was die de harddrugs op zak had. Mocht dat niet het geval zijn, dan horen de raadsleden Roland van Braam (SP) en Hildr Vogelesang (GL) graag of de aanwezige bedrijfsleiding op de hoogte was van – naar alle waarschijnlijkheid – een dealer in de zaal en wat de gevolgen van de sluiting zijn voor de eigenaar en het personeel.

‘Extreem lange’ sluiting

De partijen uiten in schriftelijke vragen hun bezorgdheid over de gang van zaken en schrijven de sluiting voor een jaar ‘extreem lang‘ te vinden. Ze vragen zich daarom af of er mogelijk sprake was van verzwarende omstandigheden die niet naar buiten zijn gebracht. Het zint GL en de SP bovendien niet dat de burgemeester door het sluiten van drugspanden ‘op de stoel van de strafrechter gaat zitten‘. Naar aanleiding van een onderzoek van Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen waaruit bleek dat landelijk gezien 30 procent van de sluitingen succesvol wordt aangevochten bij de rechter, willen zij bovendien meer informatie over de effecten van het sluiten van Zaanse drugspanden in het algemeen.

 

Reacties

0