Drie Zaanse bruggen bediend vanuit Heerhugowaard

De brug Vrouwenverdriet in Westzaan.
Foto: Google Street View

De in aanbouw zijnde Amaliabrug bij West-Knollendam, de Krommeniebrug in de N203 tussen Krommenie en Wormerveer en de brug Vrouwenverdriet in Westzaan moeten vanaf eind dit jaar centraal bediend worden vanuit Heerhugowaard. Er zijn op dit  moment pas twee bruggen aangesloten op het Weg & Waterhuis Langebalk, dat vorig jaar in gebruik werd genomen.

In 2020 moeten alle provinciale bruggen en sluizen centraal vanuit Heerhugowaard worden bediend. Ondertussen worden deze zomer opnieuw problemen voor de scheepvaart verwacht vanwege het tekort aan brugwachters, ondanks wervingsacties om voldoende mensen te vinden. Op korte termijn zijn vijf tot tien extra paar handen nodig, zei een woordvoerder van de provincie tegen NH Nieuws. Sinds de bediening van veel Noord-Hollandse bruggen en sluizen in 2017 is afgestoten en werd uitbesteed aan Trigion is er sprake van een personeelstekort. Daardoor moeten brugwachters soms pendelen tussen meerdere bruggen, wat vertraging voor de scheepvaart tot gevolg heeft.

Goedkoper

Het personeel dat de provinciale bruggen tot de komst van Trigion bediende ging bij de overgang tot een kwart minder verdienen en kreeg ook verder te maken met verslechterde arbeidsvoorwaarden, wat voor velen onacceptabel was. Het beveiligingsbedrijf had geen ervaring met bruggen, maar kwam bij de aanbesteding als de goedkoopste inschrijver uit de bus. Verreweg de meest Zaanse bruggen worden centraal bediend vanuit het Havenkantoor in Zaandam, maar de inwoners zijn er niet geruster op geworden na twee ernstige ongevallen met ontijdige brugopeningen waarbij een vrouw om het leven kwam en twee oudere inwoners van Zaandam zwaargewond raakten.

 

Reacties