William Pontbrug niet meer automatisch open vanwege (klein) veiligheidsrisico

De brug verbindt de Hogendijk met Het Eiland.
De brug verbindt de Hogendijk met Het Eiland.
Foto: Google Street View

De William Pontbrug in Zaandam krijgt geen automatische bediening meer omdat de techniek ontbreekt om daarmee absolute veiligheid voor gebruikers te garanderen. De brug wordt daarom zodanig aangepast dat hij op afstand vanaf de Centrale Post in het Havenkantoor kan worden bediend.

Volgens het college is uit een rondgang langs producenten en andere brugbeheerders gebleken dat er geen detectieapparatuur voorhanden is garandeert dat niets en niemand over het hoofd wordt gezien als de brug opengaat. Eind september vorig jaar bleek dat fietsers en voetgangers op de William Pontbrug een zeker risico liepen door de automatische bediening met behulp van camera’s, waarna een onderzoek werd gestart naar alternatieven. De brug wordt sindsdien lokaal bediend.

Onaanvaardbaar risico

Nu is de conclusie dat het bij slechte weeromstandigheden altijd kan voorkomen dat een sensor in de apparatuur faalt en de brug vrijgeeft voor een opening terwijl die nog niet geheel ontruimd is. Hoewel een dergelijke situatie zich nog nooit heeft voorgedaan en de kans erop klein is, acht het college het risico dat het fout zou kunnen gaan onaanvaardbaar.

Happy Harbour

De eigenaar van jachthaven Happy Harbour is voor de toegang tot zijn jachthaven deels afhankelijk van de William Pontbrug en heeft aangegeven geen bezwaar te hebben met de nieuwe werkwijze en het feit dat de recreatiehavens niet langer 24 uur per dag bereikbaar zullen zijn. Incidenteel, bijvoorbeeld tijdens evenementen, zal de brug ook buiten de reguliere tijden worden bediend.

Alle gemeentelijke bruggen over de Voorzaan, Binnen- en Achterzaan vallen daarmee straks onder hetzelfde regime. Voor het openen voor de scheepvaart moet gebruik worden gemaakt van de meldknop aan het remmingwerk of moet via de marifoon contact worden opgenomen. De openingstijden zijn:

1 april tot en met 31 oktober:

  • maandag tot en met vrijdag 06:00 – 22:00 uur;
  • zaterdag 07:00 – 20:00 uur;
  • zon- en feestdagen 09:00 – 19:00 uur.

1 november tot en met 31 maart:

  • maandag tot en met vrijdag 06:00 – 22:00 uur;
  • zaterdag 07:00 – 17:00 uur;
  • zon- en feestdagen 09:00 – 12:00 uur, met uitzondering van de beide kerstdagen en nieuwjaarsdag.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen