Dit vaarseizoen nog geen permanente oplossing voor William Pontbrug

Foto: Google Maps

De William Pontbrug in Zaandam kan na de start van het seizoen voor de pleziervaart op 1 april niet langer op afstand worden bediend, omdat bij de verwachte drukte het camerasysteem dat niet toelaat. Hij zal dan lokaal worden bediend door medewerkers van de afdeling Havens en Vaarwegen.

Tot de herfst van vorig jaar werd de William Pontbrug tussen de Prins Hendrikkade en het Eiland volledig automatisch bediend, waardoor vaartuigen van en naar de achtergelegen recreatiehavens 24 uur per dag konden paseren passeren. Maar eind september bleek dat op de brug stilstaande voetgangers en fietsers niet in alle gevallen werden opgemerkt door de detectieapparatuur.

Onderzoek naar beter systeem

Er is toen uit veiligheidsoverwegingen besloten om te stoppen met de automatische bediening van de brug en er werd een onderzoek gestart naar een verbetering van het bedieningssysteem. Momenteel wordt de William Pontbrug bediend vanaf de centrale post op het Havenkantoor en is er geen sprake meer van een 24-uursbediening.

Vanaf 1 april is in overleg met de eigenaar van de jachthaven een aangepast bedienschema afgesproken. Totdat een permanente oplossing is gevonden, blijft de brug lokaal bediend worden.

Oplossing nog niet dit vaarseizoen

Op dit moment wordt onderzocht of automatische bediening van de William Pontbrug in de toekomst weer mogelijk en wenselijk is. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt verder gesleuteld aan een permanente oplossing. Die is volgens het college in geen geval binnen zes maanden in bedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen